Tungsten: Bliss

Het Zweedse Tungsten werd in 2016 opgestart door ex HammerFall drummer Anders Johansson en zijn twee zonen, Nick (gitaar) en Karl (bass, keyboards, unclean vocals). Ontbrekende puzzel in dit plaatje is vocalist Mike Andersson. Het viertal zorgde in 2019 voor een eerste full-album met ‘We Will Rise’, dat al snel een vervolg kreeg middels ‘Tundra’ (2020). Nu is het viertal er reeds opnieuw met een derde creatie. ‘Bliss’ telt elf best wel heel aanstekelijke heavy metal / power metal nummers die in het verlengde liggen van wat de band eerder reeds liet horen. Goed opgebouwde nummers dus die een mooie mix vormen van kracht en melodie, maar, naar ons gevoel, iets te veel op safe spelen. Nu en dan een folky ondertoontje zorgt voor wat extra’s, maar uiteindelijk komen die accenten te weinig aan bod. Ook het feit dat we een rauw en / of ruw randje missen, zorgt ervoor dat Tungsten hier niet voor ons meest favoriete album zorgt. Het lijkt ons allemaal iets te gepolijst, net alsof de band op zoek wil naar die ene hit die voor een doorbraak kan / moet zorgen voor het grote mainstream rock publiek. Daar zit natuurlijk ook de elektronica voor veel tussen en tijdens bijvoorbeeld ‘March Along’ komt die, opnieuw naar onze smaak, iets te veel op de voorgrond. ‘Bliss’ van Tungsten is dus niet echt “our cup of tea” geworden, al zal het album waarschijnlijk wel een pak tevreden liefhebbers vinden. Dat zullen dan toch vooral heavy metal / power metal fans moeten zijn die ook openstaan voor een heel aanstekelijk pop / rock geluid.

Luc Ghyselen (68)

Arising Empire

Tracklist: 1. In The Center 2. Dreamers 3. March Along 4. Heart Of Rust 5. Come This Way 6. On The Sea 7. Bliss 8. Wonderland 9. Afraid Of Light 10. Eye Of The Storm 11. Northern Lights