Vatican: Ultra

Vatican is een vijfkoppige band uit Savannah (Verenigde Staten) die zichzelf omschrijft als metalcore band. Met ‘Ultra’ brengen ze een tweede langspeler uit na ‘Sole Impulse’ uit 2019. Hoewel de band pas werd opgericht in 2015 zijn er reeds meerdere bezettingswissels geweest waarvan wellicht de meest in het oog springende deze van zanger Michael Sugars die er pas eind 2020 bij kwam maar voor een nieuw elan zorgde. Op ‘Ultra’ brengt Vatican veertien nummers die samen nauwelijks goed zijn voor iets meer dan een half uur aan brute razernij en energie. De term metalcore dekt voor ons de lading niet helemaal maar laat dat geen beletsel zijn om te checken wat deze heren in petto hebben. Het tempo ligt doorgaans verschroeiend hoog maar er is een dermate variatie aan melodie, tempo, zang en instrumentarium. Verschiet niet als je bijvoorbeeld plots een rustige piano hoort. Opener ‘Slipstream Annihilation’ ontvouwt zich aanvankelijk als een volbloed hardcore nummer maar toont gaandeweg al dat Vatican niet voor één gat te vangen is. Wat volgt bevestigt enkel die indruk. Vorig jaar bespraken we hier de mini-ep ‘Become A New God’ waar ons oordeel was dat twee nummers te weinig was om een echt gegrond oordeel te kunnen vormen en dat het wachten was op meer werk. Welnu, het oordeel is dat Vatican ons met ‘Ultra’ wél helemaal weet te overtuigen. Het stembereik van Michael Sugars is werkelijk indrukwekkend. Hij brult zich meestal de longen uit het lijf maar laat bij wijlen evenzeer horen over een zeer krachtige cleane stem te beschikken. Zelf zijn we niet zo een fan van clean gezongen nummers omdat het meteen het emo-gehalte de hoogte injaagt maar Vatican weet één en ander uitstekend te doseren. Het album is dus geen gebeuk van begin tot eind maar vormt een zeer gevarieerd en begeesterend werkje. Waar we ook bij de bespreking van hun eerdere mini-ep de twijfels uitten of de mix aan stijlen niet evengoed een vloek dan wel een zegen zou kunnen zijn, blijven we die mening aanhouden. Wie fan is van metalcore en of hardcore “met een hoek af” moet dit zeker eens beluisteren. We vermoeden echter dat er teveel invloeden verwerkt zitten voor de puristen van een bepaalde stijl waardoor de vraag rijst welk publiek Vatican weet te overtuigen. Wie houdt van een bonte mix, verveelt zich in ieder geval geen seconde. Als Vatican de energie ook live weet over te brengen, zou hen wel eens een grote toekomst kunnen wachten. Lang geleden alvast dat we zo verrast werden door een band.

K.H. (90)

UNFD Records

Tracklist: 1. Slipstream Annihilation 2. I Am Above 3. Reverence 4. Where Heavens Collide 5. [ULTRAGOLD] 6. Don’t Speak 7. Decemeta 8. Uncreated Waste 9. Damage 10. By Your Love 11. Miracle Of The Moon 12. Mirror Dream 13. N.U.M.B. (Neutralize Under Maternal Bond) 14. Did You Ever Notice I Was Gone?