Decapitated: Cancer Culture

Het Poolse Decapitated is méér dan een gevestigde waarde in de wereld van de technische death metal. De band zag het levenslicht in 1996 toen de heren in feite nog tieners waren. De levensloop van Decapitated gaat allerminst over rozen of het zijn er met héél veel doorns waarbij het tragische ongeval in 2007 met het overlijden van drummer Witold “Vitek” Kiełtyka – de jongere broer van oprichter en gitarist Wacław “Vogg” Kiełtyka – als triest dieptepunt mag gezien worden. Desondanks werd de band na twee jaar door Vogg in 2009 nieuw leven ingeblazen. Het was ook het moment waarbij huidig zanger Rafał “Rasta” Piotrowski de rangen vervoegde. Met ‘Cancer Culture’ is Decapitated na vijf jaar wachten aan een achtste studioalbum toe en hoewel niet elk album even enthousiast werd onthaald, moeten we zeggen dat de band met dit album toch weer haar plaats opeist. Catchy melodieën worden afgewisseld met tegendraadse, hoekige riffs en gitaarsolo’s die niet zouden misstaan op eender welk trash album. Decapitated doet waar het goed in is en dat is simpelweg keihard uit de hoek komen. Niet dat elk nummer ons even hard aanspreekt, met name de opener ‘From The Nothingness With Love’ is in feite een loutere opwarmer voor het titelnummer en ook ‘Locked’ is een puur kort intermezzo dat weinig meerwaarde biedt voor ons. We hebben het eerder voor de opgebouwde nummers waarbij alle registers worden opengetrokken en gelukkig bevat ‘Cancer Culture’ in hoofdzaak dergelijke nummers. De terugkeer van voormalig bassist Paweł Pasek doet de band klinken als een geoliede machine en de nieuwe drummer James Stewart doet zijn duit in het zakje om fris van de lever te klinken. Verder kunnen we nog vermelden dat in ‘Hello Death’ Tatiana Shmayluk van Jinjer haar opwachting maakt en met haar zang voor afwisseling zorgt met de brute deathstem van Rasta. In het daaropvolgende ‘Iconoclast’ is het dan weer Robb Flynn van Machine Head die een bijdrage levert. Beide nummers horen tot de top van het album maar ook met name het titelnummer kunnen ons zeer bekoren. Kortom, Decapitated heeft alweer een oerdegelijke plaat afgeleverd. Of ze er veel nieuwe zieltjes mee gaan winnen durven we niet voorspellen maar fans zullen volgens ons niet ontgoocheld zijn, verre van.

K.H. (88)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. From The Nothingness With Love 2. Cancer Culture 3. Just A Cigarette 4. No Cure 5. Hello Death 6. Iconoclast 7. Suicidal Space Programme 8. Locked 9. Hours As Battlegrounds 10. Last Supper