After Evolution: War Of The Worlds

Soms denk je, als reviewer, dat je alles reeds eerder gehoord hebt en dat er niet veel meer is dat je kan verrassen. Maar kijk, zo zit het echt niet elkaar. Ja, ik kende de band After Evolution wel. Het gezelschap werd in het Tsjechische Zlín in 2013 opgestart en je kan de band in het vakje symphonic (gothic) metal onderbrengen. In 2016 zorgde de band voor een eerste full-album dat hier zo goed als geluidsloos voorbij gleed. Nu, zo’n zes jaar later is After Evolution klaar met een tweede full-album dat ‘War Of The Worlds’ als titel mee kreeg. En jongens en meisjes, wat een aangenaam bommetje is me dat geworden. Ja, we weten het, écht vernieuwend is het allemaal niet. De band – Michal Matzner (gitaar), Nikolette Olšáková (vocals, keyboards, piano), Adam Bittó (bass) en Vítězslav Janás (drums) – kleurt mooi binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre. De nummers krijgen alvast een mooi opbouw mee en worden prachtig gearrangeerd. Ze worden verder mooi ingekleurd door soepele drumpatronen, pulserende basslijnen, knappe riffs, mooie gitaarsolo’s, en bijpassende piano en / of keyboardklanken. Tot dusver niets nieuws onder de zon, maar het is de soepele stem van Nikolette die ons net niet volledig omver blaast. De dame is alvast geen kloon van Tarja, Floor, Simone of een of andere meer gereputeerde vocaliste, maar zorgt op haar manier dat ik hier aan haar lippen hang en dat ik bijna kwijlend voor de speakers hang. Nergens kan ik Nicolette op een foutje betrappen, niet dat haar mede muzikanten daar iets voor onder doen, want elke track op deze ‘War Of The Worlds’ – je krijgt er in totaal elf te horen – is een absoluut pareltje. Op een paar tracks krijgt ze wat weerwerk van een mannelijke stem en ook dat accent werkt schitterend. Dit is werkelijk een “must have”-album geworden indien je houdt van (female fronted) symphonic metal. Alvast mijn excuses aan After Evolution omdat ik het debuutalbum, ‘Threnodies’, geen kans gaf, want als dit album ook maar half zo goed is als deze ‘War Of The Worlds’, dan is het reeds een topper.

Luc Ghyselen (96)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. War Of The Worlds 2. The Path 3. Cursed 4. Liber Fortitudinis / The Book Of Destiny 5. Once Upon A Time 6. The Final Hope 7. In The Chains 8. Dark Side 9. Infinity Flames 10. Nothing Left But Pain 11. The Victory