Secret Rule: The Resilient

Secret Rule brengt met ‘The Resilient hun achtste album uit in evenveel jaar. Niet slecht voor een band die het grotendeels moet hebben van een schare trouwe fans en hun albums uitbrengen ofwel via kleinere (maar daarom niet mindere) labels of in eigen beheer. Daarbij is het steeds crescendo gegaan. De meeste albums zijn aanstekelijk als de pest. Daarbij komt dat de band al die jaren bestond uit het vaste trio Angela Di Vincenzo, Andy Menarini en Michele Raspanti. Alleen op drums wijzigde de bezetting wel eens, tot Michele in 2021 zijn afscheid aankondigde. Deze sympathieke basgitarist wordt natuurlijk gemist, want live was hij samen met Andy toch wel meer dan aanwezig. Over zangeres Angela kunnen we trouwens ook alleen maar vol lof zijn. Dus als Secret Rule op de proppen komt met een nieuw opus dan kan je eigenlijk alleen maar nieuwsgierig zijn. De sound die is al die jaren alleen maar verfijnd tot wat we vandaag een mooi voorbeeld van symfonische power metal zouden kunnen noemen. Daarbij komt dat de symfonische stukken eerder ondersteunend werken, dan echt prominent in het gehoor liggend. Dat geeft hun sound een krachtige dimensie en betekent ook dat Secret Rule eigenlijk meer een echte power metal band is dan een symfonische. Negen nummers telt ‘The Resilient’. ‘One More’ bijt de spits af en zet een trend, die van een constant zeer hoge kwaliteit, met Angela’s stem in een hoofdrol. Drie nummers lang gaat het er verschroeiend aan toe. Met ‘Unlovable’ nemen ze initieel wat gas terug om een zweem van romantiek binnen te laten, maar naar het einde toe kunnen ze het toch niet laten om te rocken als de beesten. ‘Obsession’ past perfect bij ‘Unlovable’. ‘The Illusion’ laat dan weer een ander geluid horen: dit keer geen symfonische invloeden, maar niets anders dan pure power metal. Volgend nummer, ‘The Showdown’, is een match met ‘The Illusion’. Met ‘A Little Piece Of Joy’ zakt het tempo wat, maar de intensiteit is er nog. ‘The Hope’ is dan weer akoestisch. Maar wat opvalt is dat alles perfect in elkaar overvloeit. Secret Rule heeft met ‘The Resilient’ een nieuw hoofdstuk geschreven. Het is niet beter dan vroeger, maar anders. Op die manier blijven ze verrassen. Ze worden nog leuker dan ze al waren.

Frederik Blieck (85)

7Hard Records

Tracklist: 1. One More 2. Time To Reset 3. I Wanna Cry 4. Unlovable 5. Obsession 6. The Illusion 7. The Showdown 8. A Little Piece Of Joy 9. The Hope