Liminal Shroud: All Virtues Ablaze

Onbekend is heel vaak onbemind. Soms heel spijtig dat een pak muziekfanaten het enkel houden bij de “grotere namen”, namen van bands die ze kennen. Zo missen diegene, af en toe toch, een prachtige muzikale parel. Liminal Shroud zal, helaas, voor velen die prachtige parel niet zijn, daar het gezelschap zich muzikaal laat gelden met furieus klinkende black metal, een (sub)genre dat voor velen zich een brug te ver bevindt. Liminal Shroud werd pas in 2018 opgestart maar lijkt een pak inspiratie te hebben. Nog hetzelfde jaar werd reeds een titelloze, vier tracks tellende, demo op de wereld los gelaten. Die kreeg in 2020 al navolging middels een debuutalbum. Oké, ‘Through The False Narrows’ telde zeven tracks waarvan drie bewerkingen van eerder uitgebrachte nummers. Maar goed, nu is Liminal Shroud er opnieuw met een tweede full-album. ‘All Virtues Ablaze’ telt slechts vier tracks maar klokt af net boven de kaap van veertig minuten. De heren – Rich Taylor (bass, vocals), Drew Davidson (drums) en Aidan Crossley (gitaar, vocals, piano) – zorgen voor een heel intense, dreigende en in duisternis gehulde muzikale trip die ons geen milliseconde verveelt. De lang uitgesponnen nummers zijn immers een streling voor het oor middels tal van verrassende wendingen in tempo, ritme, kracht en dreiging. We willen uw extra aandacht vragen voor de uiterst knappe basslijnen, die mooi op de voorgrond komen, tijdens ‘Transmigartion I – Pelagic Voids’. Maar ook de schitterende drumpatronen, de mooie gitaar fraseringen en de krachtige, dreigende vocalen zorgen voor een heel intense en beklijvende muzikale trip. Voeg daar de uiterst knap opgebouwde nummers aan toe – met zowel rustiger stukken als uiterst furieuze momenten, en alles er tussen in –, en je verkrijgt een album dat eigenlijk een must is voor elke rechtgeaarde black metal fan. “Check it out”, durven we stellen!

Luc Ghyselen (94)

Willowtip Records WT 200

Tracklist: 1. Hypoxic 2. Mists Along Florencia 3. Transmigration I – Pelagic Voids 4. Transmigration II – The Cleansing Ash