Aptera: You Can’t Bury What Still Burns

Het internationale dames gezelschap van Aptera heeft het Duitse Berlijn als uitvalsbasis. De Belgische Celia Paul (bass, vocals), de Braziliaanse Renata Helm (gitaar), De Italiaanse Michela Albizzati (gitaar, vocals) en de Amerikaanse Sara Neidorf (drums) drukken zich muzikaal uit aan de hand van een mix van doom en stoner metal met wat minimale accenten sludge. Na een titelloze zes tracks tellende ep in 2019 is deze ‘You Can’t Bury What Still Burns’ hun eerste volwaardig full-album. De dames houden hun nummers eerder kort en “to the point” waarin riffs en zware, donker gekleurde vocalen om de meeste aandacht strijden. Uitzondering op die basisregel zijn het afsluitende ‘Nephenthes’, dat bijna dubbel zo veel tijd in beslag neemt als het tweede langste nummer, en het instrumentale ‘Cosmosis’. Maar ook nu blijven de riffs en de donker gekleurde stemmen met de meeste aandacht lopen. Geen van de tracks steekt er effectief bovenuit, al moeten we ook zeker vermelden dat geen van de tracks door de mand valt. Toch missen we wat variatie in de songs, wat spitsvondigheid om deze iets meer dan veertig minuten durende muzikale trip echt aan te raden. We hadden bijvoorbeeld graag wat meer gitaargeweld en / of gitaarsolo’s gehoord. Maar dat is dan ook ons standpunt, misschien denken jullie er net anders over en zijn jullie wel tevreden de aangeleverde riffs, riffs en riffs. Hoe dan ook, Aptera kan en mag hier duidelijk verder op bouwen, want, zoals eerder gesteld, ‘You Can’t Bury What Still Burns’ verveelt eigenlijk nergens.

Luc Ghyselen (76)

Ripple Music

Tracklist: 1. Voice Of Thunder 2. Selkies 3. Mercury 4. Unbearable Stain 5. Cosmosis 6. Days Of Void 7. When The Police Murder 8. Nephenthes