Zero Hour: Agenda 21

Met ‘Agenda 21’ zet dit Amerikaanse progressive metal gezelschap zijn “come-back” in de verf. Zero Hour werd immers in 1993 opgestart en draaide vooral ronde de broertjes Jasun (gitaar) en Troy (bass) Tipton. Die laatste moest noodgedwongen (medische redenen) in 2008 verstek geven. Toen al had de band zes full-albums afgeleverd die stuk voor stuk door zowel pers als door liefhebbers van progressive metal enorm goed waren ontvangen. Eerst werd Zero Hour nog “on hold” gezet, maar in 2013 viel het doek dan toch. Jasun deed onder andere verder onder de naam Cynthesis, maar haalde uiteindelijk de naam Zero Hour terug uit de vergeethoek in 2020. Eric Rosvold, eerder al aan de slag bij Zero Hour (tot 2004) en ook al bij Cynthesis, werd de nieuwe vocalist. Andreas Blomqvist, ook actief bij Seventh Wonder, werd de nieuwe bassist en als drummer werd Roel van Helden (Powerwolf) gestrikt. Dit viertal musiceert hier op zeer hoog niveau en liefhebbers van progressive metal zullen met dit nieuwe werkstuk, het zevende dus onder de naam Zero Hour, bijzonder opgetogen zijn. Alle ingrediënten die je verwacht bij het subgenre komen ruimschoots aan bod middels de uiterst knap opgebouwde nummers. Schitterende drumpatronen, stuwende en gedreven basslijnen – die ook hun accentjes in de spotlights krijgen – superbe gitaarwerk met wervelende solo’s, en machtige cleane vocalen zorgen voor dit fantastisch geheel. Voeg daar de talrijke wendingen in kracht, tempo en ritme aan toe en elke zichzelf respecterende fan van progressive metal zou moeten in rij gaan staan om dit uiterst geslaagde album op te pikken. Opener ‘Democide’ behapt meer dan veertien minuten, maar verveelt geen milliseconde. De overige vijf tracks zijn korter qua speeltijd, maar even mooi opgebouwd en blijven ervoor zorgen dat je aandacht niet de minste kans krijgt op te verslappen. Zero Hour heeft bijlange na de naam (nog) niet van een Dream Theater of een Symphony X, maar deze ‘Agenda 21’ mag, naar onze bescheiden mening, gerust naast de topalbums van deze bands staan. Dit om maar aan te geven dat wij alvast enorm onder de indruk zijn en uiterst hebben genoten van dit nieuwe album. Wij zeggen dan ook “welcome back, Zero Hour”!

Luc Ghyselen (95)

Frontiers Records FRCD 1228

Tracklist: 1. Democide 2. Technocracy 3. Stigmata 4. Memento Mori 5. Agenda 21 6. Patient Zero