Jani Liimatainen: My Father’s Son

Jani Liimatainen is een wel gekende artiest als je de metal scene wat volgt. De man stond immers mee aan de wieg van power metal band Sonata Arctica. Tegenwoordig is hij o.a. actief bij melodic death metal collectief Insomnium, power metal gezelschap Cain’s Offering en bij symphonic metal band The Dark Element. Bands die dus in vrij uiteenlopende subgenres actief zijn. Onder eigen naam zorgt deze gitarist / componist voor melodic heavy metal songs. Op ‘My father’s Son’ vind je er tien van zijn hand die je meevoeren op een reis van net geen vol uur muzikaal vertier. Als we de line-up bekijken, moeten we al bijna vooraf gaan besluiten dat alles hier dik in orde is. Naast Jani Liimatainen (gitaar, keyboards, programmering) horen we ook Jonas Kuhlberg (bass), Rolf Pilve (drums) en Jarkko Lahti (piano). Jens Johansson zorgt voor een keyboard solo, terwijl Janne Huttunen zich eens mag uitleven tijdens een sax solo. Nog iets indrukwekkender is de lijst van vocalisten die hier elk een nummer voor hun rekening nemen: Bjorn “Speed” Strid (‘Breathing Divinity’), Tony Kakko (‘All Dreams Are Born To Die’), Renan Zonta (‘What Do You Want’, ‘The Music Boc’)), Timo Kotipelto (‘Who Are We’, ‘Into The Fray’), Pekka Heino (Side By Side), Anette Olzon (‘I Could Stop Now’), Jani Liimantainen (‘Haunted House’) en Antti Railio (‘My Father’s Son’). Dit zorgt er vooral voor dat de songs lichtjes een andere impact uitstralen als er een andere vocalist aan bod komt. Toch is dit deze ‘My Father’s Son’ een vloeiend geheel geworden, daar elke track mooi wordt opgebouwd, uiterst knap gearrangeerd wordt en dat de muzikale stijl van elk nummer niet direct erg weg loopt van een ander. Natuurlijk zal elke liefhebbers zijn of haar favoriete vocalist een streepje voor krijgen. Wij bijvoorbeeld vallen nogal voor de stem van Renan Zonta die twee nummers voor zijn rekening mag nemen: het opgewekte en up tempo gebrachte ‘What Do You Want’ en de mooi opgebouwde eerder gevoelige ballade ‘The Music Box’. Daarnaast krijgt ook het aanstekelijke en uiterst vlot gebrachte ‘Into The Fray’ met Timo Kotipelto achter de microfoon kreeg er een streepje bij. Ook het sfeervolle ‘I Could Stop Now’, met zijn folky inslag en vocaal gebracht door Anette Olzon, vinden we pure klasse, terwijl het lang uitgesponnen maar schitterend opgebouwde titelnummer mat Antti Railio misschien wel ons meest favoriete nummer is geworden. En nee, tussen de overige tracks vind je echt geen enkele miskleun, integendeel, het ligt allemaal vrij dicht bij elkaar. Kortom, met ‘My Father’s Son’ zorgt Jani Liimatainen voor een uiterst knap melodic metal album die een pak fans zal verblijden.

Luc Ghyselen (85)

Frontiers Records FRCD 1219

Tracklist: 1.Breathing Divinity 2. All Dreams Are Born To Die 3. What Do You Want 4. Who Are We 5. Side By Side 6. The Music Box 7. Into The Fray 8. I Could Stop Now 9. Haunted House 10. My Father’s Son