Black Eye: Black Eye

De aanzet voor het nieuw project, Black Eye, ontstond toen men bij Frontiers het idee kreeg om vocalist David Readman en de Italiaanse producer / gitarist / songwriter Aldo Lonobile samen te brengen. Uitgangspunt voor dit melodieus metal album waren Reedman’s krachtige vocalen in combinatie met grote refreinen, krachtige ritmes en grote solo’s. De eenenvijftig jarige Readman heeft een lange carrière achter de rug die hij vooral te danken heeft aan zijn indrukwekkende vocale talenten. De Engelse zanger is vooral bekend als zanger van de hard rock band Pink Cream 69, waar hij de plaats van zanger Andy Deris overnam toen deze overstapte naar Helloween. Daarnaast bracht Readman een soloalbum uit in 2007 en maakte van 2008 tot 2016 ook deel uit van de Duitse gitarist Alex Beyrodt’s band Voodoo Circle, waar hij in 2020 terug keerde. Geproduceerd door Lonobile (Secret Sphere, Archon Angel, Sweet Oblivion), die ook gitaar speelt op het album, bestaat Black Eye verder uit gitarist Luca Princiotta (Doro), die ook meeschreef aan de nummers, drummer David Folchitto (ex- Fleshgod Apocalypse, Stormlord), en bassist Andrea Arcangeli (DGM). Daarnaast zorgen Antonio Agate (Secret Sphere, Timo Tolkki’s Avalon, Sweet Oblivion ft. Geoff Tate) en Mattia Gosetti (Agarthic) voor de keyboards en de orkestrale arrangementen. Naast power metal bevat Black Eye ook een flinke portie heavy metal. Deze muzikale cocktail levert vaak wervelende nummers op zoals ‘The Hurricane’, dat met pittig gitaarwerk als een razende werveltrein de voordeur inbeukt. Deze opener kwam uit als single: https://www.youtube.com/watch?v=Sudgry1IBkc. We vinden het klassieke geluid met keyboard arrangementen. Bij het mixen van het album werd gelet op de dosering van elke muzikant, logisch gezien niet de vocalen. Naast zijn vaak vibrerende zangstem zorgt David’s krachtige strot met een ruig timbre voor zijn persoonlijke handtekening. Wat opvalt is dat de nummers vaak zoveel kracht bevatten, dat we hem meer horen schreeuwen dan gewoonlijk zoals in het snelle ‘Don´t Trust Anyone’ of ‘Break The Chains’. Hij klinkt agressiever waardoor hij nagenoeg in elk nummer dominant is. Bij de melodieuze ballad ‘Midnight Sunset’ zakt het tempo, maar zeker de vocale kracht blijft intens. Diversiteit laat zich horen door de keyboardlaag in ‘No Turning Back’. De snaren worden voor een laatste keer stevig aangeraakt in ‘Time Stand Still’. Black Eye laat ons horen wat we krijgen als we power metal met melodieuze heavy metal in de blender gooien. Met daarboven op nog wat extra kracht in een vrij groot vocaal bereik domineert Readman de nummers, wat een streling voor het oor oplevert. Fans van Europese melodieuze metal à la Masterplan en Edguy zullen hier zeker van smullen.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 1224

Tracklist: 1. The Hurricane 2. Space Travel 3. Break The Chains 4. No Turning Back 5. Darkest Night 6. Midnight Sunset 7. Under Enemy’s Fire 8. The Landing 9. Don’t Trust Anyone 10. When You’re Gone 11. Time Stand Still