Raismes Fest is er op 10 en 11 september 2022.

Het Franse festival Raismes Fest is er dit jaar ook opnieuw en dat reeds voor de tweeëntwintigste keer. Raismes Fest gaat telkens door op een mooie locatie – Chateau De La Princesse D’Arenberg – in Raismes, een klein stadje in het Noorden van Frankrijk. Zestien bands verdeeld over twee dagen – zaterdag 10 en zondag 11 september – mogen er hun beste beentje(s) voor zetten. We zitten ze, zoals je ook al gewoon bent bij MUSIKA, even op een rijtje met wat duiding.

Op zaterdag 10 september mag X-Rated FDH het festival openen. Deze Franse band is afkomstig uit de buurt van Douai alwaar de band in 2015 werd opgestart. We gaan eerlijk toegeven dat we de band niet zo goed kennen zodat we nu al uit kijken om dit gezelschap aan het werk te horen en te zien. Wolvespirit is een Duitse band die in 2011 werd opgestart door twee broers en de Amerikaanse vocaliste Debbie Craft. Je mag de band in het vakje met retrorock plaatsen want daar komt hun sound met invloeden uit seventies rock en psychedelica waarschijnlijk het best tot zijn recht. Mercury Riots, een nog niet zo lang gelden opgestarte band Amerikaanse vervangt Red Beans & Pepper Sauce. Voor dit gezelschap kunnen we nog maar weinig duiding geven, enkel dat de leden eerder al ervaring opdeden bij andere bands . Daarna volgt het Amerikaanse Little Ceasar die terug lijken van weggeweest. Deze hard rock / glam metal band kende begin jaren negentig een vrij groot succes met ‘Chain Of Fools’. In 1992 wierp men toch de handdoek, al is de band sinds 2001 terug actief. Electric Mary is afkomstig uit Australië, meer bepaald uit Melbourne alweer men sinds 2003 hun kijk op hard rock / stoner rock / classic rock en blues rock weer geeft. Het Franse Lazuli werd in 1998 opgestart en zorgt voor ene mix van progressive rock, electro en world music. Naar onze bescheiden mening een beetje een vreemde in de bijt, maar … waarom niet? Het eveneens Franse Sidilarsen werd in 19997 opgestart in de buurt van Toulouse. Deze band zorgt voor een heel mooie en energieke mix van industrial en nu metal. The Darkness, een Britse band die voor een heel gedreven en energieke mix van hard rock, glam metal en pop / punk staat, mag de eerste dag van deze editie van Raismes Fest afsluiten. Wij, van MUSIKA, zagen de band eerder dit jaar ook al op het grote HellFest en waren daar vrij onder de indruk.

Op zondag 11 september mag Octane de aftrap geven. Deze band kennen we enkel van naam, zodat we u de extra duiding spijtig genoeg niet kunnen geven. Wordt dit een aangename ontdekking? Bij de Amerikaanse gitarist / zanger Zak Perry And The Beautiful Things krijg je tal van muzikale invloeden te horen: blues, country en zelfs gospel worden overspoeld met rock zodat een vrij eigenzinnige mix ontstaat. Knuckle Head gaat een beetje verder op deze ingeslagen weg met hun dark country / country rock style van muziek, terwijl jee ook invloeden uit sludge, doom en psychedelica in hun sound kan ontwaren. Het Britse Sons Of Liberty, afkomstig uit de buurt van Bristol, drukt zich dan weer muzikaal uit aan de hand van gedreven en energiek klinkende Southern rock. Het Ierse Grand Slam werd in 1984 opgestart door Phil Lynott, maar hield het in 1985 al voor bekeken. In 2016 blies Mark Stanway de band nieuw leven in. Deze band staat voor een mix van hard rock en classic rock. Lucifer is dan weer een internationaal gezelschap rond vocaliste Johanna Sadonis die de band in 2014 opstartte nadat haar vorige band, The Oath, werd opgedoekt. Lucifer staat voor een mix van heavy metal, doom en hard rock. Uit Tunesië komt Myrath, een progressive metal band die ook een aantal accenten uit midden Oosterse muziek in zijn sound verweeft. Vooral tijdens live concerten valt er steeds een en ander te beleven bij dit gezelschap dat in 2006 werd gevormd. Afsluiter van dag twee, en meteen van deze editie van Raismes Fest, is het Britse The Quireboys, dat in 1984 in de hoofdstad Londen werd opgestart. In 1993 hield men het voor bekeken, maar sinds 2001 is de band terug actief en gaat het hen voor de wind. Check deze band rond frontman, vocalist en harmonicaspeler Spike alvast, mocht je ze nog niet kennen, want The Quireboys staan garant voor een geweldige avond.

Zo hebben we jullie een pak redenen, zestien in totaal, gegeven om naar Raismes Fest af te zakken. Rest ons nog te melden dat het festival mooi georganiseerd wordt en dat het heerlijk vertoeven is op de festival site (nog twee extra redenen om er heen te gaan). Meer info i.v.m. Raismes Fest vind je alvast op www.raismesfest.fr of op de facebookpagina van het evenement.