Baest: Justitia (ep)

Baest, een Deens death metal gezelschap, opgestart 2015 pleziert zijn fans opnieuw middels de zes tracks tellende ep ‘Justitia’. Het titelnummer mag meteen openen en gaat er stevig en krachtig tegenaan middels een mid-tempo, dat later in het nummer wat extra pit mee krijgt. Er is ook een gastrol weggelegd voor Sven De Caluwé (Aborted). Het lang uitgesponnen ‘Ecclesia’ gaat een beetje dezelfde richting uit. We krijgen opnieuw een krachtig en stevig geheel te horen dat aan mid tempo over je heen walst en rolt. Om het boeiend te houden spelen de heren – Mattias Melchiorsen (bass), Sebastian Abildsten (drums), Lasse Revsbech (gitaar), Svend Karlsson (gitaar) en Simon Olsen (vocals) – wel met wat tempo en ritmewisselingen. ‘Gargolyes’ opent met een vrij lang akoestisch stuk vooraleer kracht en brutaliteit toeslaan in een vrij gedreven tempo. Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder) maakt hier een vocale verschijning. ‘Creature’ lijkt os het meest gedreven en energieke nummer op dit schijfje. Vanaf de eerste toon barst een krachtige en heel brutaal klinkende sound uit de speakers. Entombed A.D.’s ‘Second To None’ krijgt hier ook een beurt, die vrij dicht bij het origineel ligt, waarna het instrumentale ‘Genesis’ het schijfje afsluit. Wij hadden stilletjes op iets meer gehoopt, maar ‘Justitia’ van Baest zal zeker de fans plezieren, al zal de band er toch niet veel nieuwe zieltjes mee weten te winnen.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. Justitia 2. Ecclesia 3. Gargoyles 4. Creature 5. Second To None 6. Genesis