Nihil Nihil Nihil: Things Fall Apart As They Shall (ep)

Nihil Nihil Nihil levert zware post punk af die recht in het hart van de verrotte jaren 2020 priemen. Met hun vier tracks tellende debuut-ep creëerde het Berlijnse duo hun eigen merk van sonische duisternis: stuwende esoterische anthems met een gevoel van finaliteit, in zichzelf gekeerd en toch expressief. Op ‘Things Fall Apart As They Shall’ ontmoeten viscerale gitaren beklijvende baritonzang, spaarzame maar pakkende melodieën, en een kloppende ritmische puls. Atmosferisch dicht en toch energiek, met een muzikale complexiteit die zelden te vinden is in de moderne post punk. Dat lezen we allemaal op de biografie op bandcamp. Dat blijkt al uit de eerste song ‘Further Inwards’ een kopstoot van jewelste. Het blijkt ook de tendens op de volledige plaat te zijn. En toch kunnen we ons niet van het idee ontdoen, dat we dit al zoveel malen hebben meegemaakt. Origineel klinkt het allemaal niet, maar dat is ook schier onmogelijk binnen het post punk gerelateerde genre, waar alles al eens is voorgedaan. Maar door de bijzonder uitgekiende en emotionele manier waarop de songs zijn opgebouwd, stoort dit allerminst. De donkere, koude klauwen die je bij de strot grijpen waardoor je gaat zweven over de dansvloer bij ‘Dance The End’ tot een scherpe uptempo song als ‘Abysmal Rising’ bezorgen ons de nodige adrenalinestoten die we nodig hebben om te worden overtuigd. Als kers op de taart bezorgd Nihil Nihil Nihil de aanhoorder een zeer fijne versie van ‘Don’t Fall’ van The Chameleons. Besluit: Om boven het maaiveld van het overaanbod aan post punk uit te steken, moet je als band al heel sterk in je schoenen staan. Nihil Nihil Nihil overstijgt zichzelf in een verwoede poging, door alles uit de kast te halen met dit bijzonder aantrekkelijke visitekaartje. Met deze ep doen ze gewoon wat een echte post punk band dient te doen. Je meenemen over donkere paden, binnen een ijskoude sound die de haren op je armen recht doen komen, waardoor je als waanzinnig gaat dansen doorheen het leven. En ook al is dit zoveel malen voor gedaan, daar krijg je toch nooit genoeg van. Geef Nihil Nihil Nihil en deze ep dan ook de nodige kansen, het zal je als liefhebber van het genre zeker bevallen.

Erik van Damme (75)

Caligari Records

Tracklist: 1. Further Inwards 2. Dance The End 3. Abysmal Rising 4. Don’t Fall