Haunter: Discarnate Ails

Het Amerikaanse Haunter werd in 2013 en staat geboekstaafd als black metal / death metal band. Met ‘Discarnate Ails’ is het gezelschap – Mark Cruz (drums), Enrique Bonilla (gitaar), Bradley Tiffin (vocals, gitaar) en Cole Tucker (bass) – aan zijn derde full-album toe gekomen. Slechts drie tracks krijg je te horen maar opener ‘Overgrown With The Moss’ behapt bijna elf minuten. Even dachten we toch het verkeerde schijfje in de cd-lader te hebben geduwd, want het nummer begint heel kalm en rustig met een atmosferisch stukje. Het is pas na meer dan een minuut dat het viertal zijn duivels volledig ontbindt. Maar dan gebeurt dan wel met volle overtuiging en wordt je meteen getrakteerd op een stevige uppercut om dan verder te gaan met kracht, agressie en brutaliteit. Niet dat de heren geen rustmoment meer inlassen, maar de hoofdmoot is uiteindelijk op volle kracht er keihard beukend tegen aan gaan zodat enkel de melodieuze gitaarsolo’s nog voor wat rust zorgen. ‘Spiritual Illness’ gaat eigenlijk op dezelfde manier verder: uiterst donker gekleurd, zeer krachtig, brutaal, en agressief dreigend. Hier wordt alvast niet gewerkt aan rustiger fragmenten of wat kalmte inbouwen. Ook de immens zware afsluiter ‘Chained At The Helm Of The Eschaton’ gaat op die ingeslagen weg verder. Wie dus houdt van enorm krachtig en zwaar zit goed bij Haunter. Wij missen toch wat variatie in kracht, tempo en ritme om dit derde werkstuk van de heren echt te kunnen waarderen.

Luc Ghyseeln (67)

Profound Lore Records PLR 282

Tracklist: 1. Overgrown With The Moss 2. Spiritual Illness 3. Chained At The Helm Of The Eschaton