Vāmācāra: Cosmic Fires: The Enlightenment Reversed

Vāmācāra is een project opgestart in 2017 in Duitsland door een duo: N. (drums, percussie) en A. (gitaar, bass, vocals). Met de ep ‘Mantras For The Manifold’ (2017) presenteerde het tweetal voor het eerst zijn visie op een mix van black metal, doom en death metal die ze ook nog eens dompelden in een badje van psychedelica. Het zorgt er in ieder geval voor dat je Vāmācāra moeilijk in een bepaald muzikaal vakje kan onderbrengen al wordt psychedelic black metal als meest acute (sub)genre naar voor gebracht. Met het zes tracks tellende ‘Cosmic Fires: The Enlightenment Reversed’ komt het duo met zijn tweede werkstuk naar buiten. We krijgen een eigenzinnige mix te horen van verschillende (sub)genres die ons bij momenten enorm bevalt. Maar vooraleer we u luidkeels horen juichen, willen we ook opmerken dat niet alle ideeën, fragmenten die de heren ons hier voor schotelen even geslaagd zijn. Toch helt de eindbalans over naar het positieve. We zijn bijvoorbeeld wel fan van de donkere en best wel dreigende vocalen (met teksten in de Engelse, Turkse, Poolse en Griekse taal!). We kunnen ons ook verzoen met de eigenzinnige afwisselingen uit de eerder genoemde verschillende (sub)genres, maar soms zorgen sommige accenten en / of omwentelingen ervoor dat we even stevig de wenkbrauwen fronsen. U hebt het ondertussen begrepen: Vāmācāra zorgt heel zeker niet voor een hapklare brok, integendeel het album heeft een aantal luisterbeurten nodig om te groeien en op je in te werken. Of wij deze ‘Cosmic Fires: The Enlightenment Reversed’ ondertussen al voldoende draaibeurten hebben gegund zal nog moeten blijken. Voorlopig hebben we een beetje een “mixed feeling” omtrent het album, want, zoals eerder gesteld, sommige fragmenten stukken vinden we echt zalig, om niet te zeggen weergaloos, andere momenten zitten we een beetje verweesd om ons heen te kijken. Maar misschien is dit echt wel de bedoeling van Vāmācāra en dan is hun opzet uiterst geslaagd te noemen.

Luc Ghyselen (82)

Black Sunset BS 050

Tracklist: 1. Tara Of The Cremation Grounds 2. Alchemical Symbolism 3. Vintage Filth Merchants (Yaşlı Pislik Tacirleri) 4. Moonbeam Trails 5. Rat Saliva 6. Brought Up By The Moon