Sama’ Rock, 4 en 5 juni 2022.

Sama’ Rock, Parc Archéologique Samara, La Chaussée-Tirancourt, Frankrijk.

Onze eerste kennismaking met het Sama’ Rock festival in het Franse La Chausée-Tirancourt, een dorpje niet zo ver van Amiens, draaide op een sisser uit. Toen we ter plaatste aankwamen, kregen we immers te horen dat de eerste dag van het festival, zaterdag 4 juni, werd geannuleerd wegens het te verwachten onweer. Nochtans was er toen, rond half drie nog geen vuiltje aan de lucht te bespeuren. Zo mochten we meteen een kruis maken over de sets van Hrafngrimr, Nytt Land, Tyr en Korpiklaani. Een enorme fikse stortbui deed ons toch schrikken en achteraf gezien, begrepen we wel deze beslissing. Vooral toen we de volgende dag op tal van televisie kanalen de exacte omvang en de schade zagen die het stormweer overal in Frankrijk had veroorzaakt. Gelukkig zagen we dit keer ruimschoots op tijd, via facebook, dat het Sama’ Rock festival op zondag 5 juni wel zou plaats vinden, én dat we, in plaats van de op de affiche aangekondigde drie bands, vier bands te zien zouden krijgen.

Het Duitse Corvus Corax mocht openen en deed dit met verve. Hun stevige, maar vooral opwindende en zinderende sound – een mix van metal, rock en medieval –, werd tijdens de eerste nummers wat onderbroken door wat aankondigingen in het Duits door de vocalist, die vrij grappig werden vertaald, naar het Frans, door een van de andere leden van de band. Dit drukte alvast de pret niet en het vrij talrijk opgekomen publiek leek de band in de armen te sluiten. Vooral ook omdat de meeslepende en opzwepende muziek uitnodigde tot stevige en wilde ronde dansen. Iets wat dan ook door een deel van het publiek dankbaar werd gedaan. Corvus Corax opende zo het festival met een knappe set die het dankbare publiek enorm smaakte.

Uit Kalchinsk in Siberië komt het man / vrouw duo van Nytt Land. Het tweetal zorgde reeds zeven full-albums die hun bezwerende sound bestaande uit een mix van Nordic folk, pagan, rock, en zelfs metal tot een geheel weet te kneden. Nytt Land moet je ondergaan: sluit je ogen en laat je gewoonweg meedrijven op hun bijna trance verwekkende sound. We zagen een hele pak toeschouwers zo intens genieten van het geluid van dit tweetal en we vermoeden dat een heel pak mensen uit een heel lang vervlogen tijd door zo’n sound in trance werden gebracht. De set van Nytt Land is dan ook een heel intense en beklijvende gebeurtenis.

Het Franse Skáld speelt een thuismatch en dat zag en hoorde je ook aan de reactie in het publiek. Niet dat Skáld ons niet overtuigde met zijn speciale Viking chants, integendeel. Ook wij waren enorm onder de indruk van de sound van dit gezelschap dat ons opnieuw mee voerde naar lang vervlogen tijden. Het meestal heel opzwepende geluid zorgt natuurlijk voor de nodige danspasjes bij het publiek dat zich ook luidkeels laat horen tussen de nummers door. De versie die het gezelschap hier live weet neer te zetten, klinken een stuk krachtiger en steviger dan die we kennen van hun full-albums. En dat vinden we eigenlijk opperbest want zo komen hun chants, naar onze smaak, nog beter tot hun recht. Skáld voor een heel opwindende en meeslepende set zodat het geen verbazing mag wekken dat de band na hun reguliere set nog terug werd geroepen voor een extra nummer.

De Deense artieste Amalie Bruun startte in 2014 met Myrkur, een black metal project / band dat meteen heel wat stof deed opwaaien. Na twee ep’s en evenveel full-albums besluit Amalie het muzikale geweer van schouder te veranderen en kiest ze resoluut voor een compleet andere richting: folk, dark folk. Het derde full-album onder de naam Myrkur, ‘Folkesange’, verschijnt in 2020 en is dus een dark folk album geworden. En zo presenteert Myrkur zich hier ook. Zo goed als compleet akoestisch zorgt Amalie en haar gezellen voor een rustgevende setting waar haar mooie stem de hoofdrol in mag vertolken terwijl vooral cello het geluid van de instrumenten bepaald. Maar ook nu zien we dat het publiek wel degelijk open staat voor de sound van dit gezelschap en intens geniet van de prachtige nummers van deze uiterst getalenteerde muzikanten.

Dag twee van Sama’ Rock zorgde voor een schitterende ervaring in een prachtige omgeving met vier bands die telkens een ander deeltje van de grote folk / pagan / medieval beweging belichtte. Maar elk van de bands – Corvus Corax, Nytt Land, Skáld en Myrkur – bewezen dat ze tot de absolute top in hun (sub)genre behoren. Het enige nadeel, naar onze smaak, van het concept van Sama’ Rock is het feit dat er heel veel tijd – te veel naar onze smaak – tussen de bands zit. Voor de rest hebben we eigenlijk niets dan lof voor Sama’ Rock en dan al heel zeker voor Corvus Corax, Nytt Land, Skáld en Myrkur die voor een schitterende namiddag / avond hebben gezorgd!

Met dank aan Philippe Tassart en de organisatie van Sama’ Rock.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.