Adamantis: The daemon’s Strain (ep)

Het Amerikaanse Adamantis is een power metal gezelschap dat in 2016 werd opgestart in Brighton, Massachusetts. Twee jaar later, in 2018, zorgde de band voor een eerste ep met ‘Thundermark’, een eerste full-album, ‘Far Flung Realm’, volgde nog eens twee jaar later. Met ‘The Daemon’s Strain’ komt het gezelschap met zijn derde werkstuk voor de dag, het eerste dat verdeeld zal worden door een label, meer bepaald door Cruz Del Sur Music. Het nieuwe schijfje telt vier tracks en, naast drummer Evgeny Gromovoy en gitarist Javier Estrada, maken de fans nu ook kennis met de nieuwe leden in de line-up: vocalist Jeff Stark en gitarist Teddy Shao. Het viertal opent heroïsch en episch met het aanstekelijk klinkende ‘Storm The Walls’ waar mee brullen bijna een must is, naast luchtgitaar spelen en headbangen. ‘Dark Moon Goddess’ krijgt een lichtjes donker (lees gothic) randje mee, maar blijft toch stevig verankerd in wat we beschouwen als traditional heavy metal. Dat is ‘Thundermark’ vast en zeker. Het is het eerste nummer dat de band schreef – je kan het ook op de eerste ep vinden – maar het wordt hier hernomen met de kersverse aanwinsten in de line-up. – Wij kunnen helaas niet vergelijken met het origineel om je een of meerdere verschillen mee te geven. – Maar het “paradepaardje” op deze ep is het afsluitende ‘The Daemon’s Strain (House Carpenter)’, een bijna dertien minuten durende track waar het verhaal over een getrouwde vrouw wordt verteld die haar man en kind in de steek laat en zichzelf, bezeten door de duivel, verdrinkt in de zee en zo de donkerste stukjes van de hel ziet. Dit nummer laat, naast een heroïsch traditional heavy metal sound, ook elementen toe uit symphonic rock die wonderwel samen matchen. Voeg daaraan toe dat een schitterende vrouwelijke stem opduikt om ook dat accent in de verf te zetten. Kortom een prachtig nummer op schitterende wijze neergezet en eigenlijk al de prijs van de ep op zijn eentje waard. Maar ook die drie overige tracks zijn stuk voor stuk knappe nummers in het genre. “A job very well done”, zeggen we dan met een ferme diepe buiging richting Adamantis.

Luc Ghyselen (95)

Cruz Del Sur Music

Tracklist: 1. Storm The Walls 2. Dark Moon Goddess 3. Thundermark 4. The Daemon’s Strain (House Carpenter)