The Mystical Hot Chocolate Endeavors: MU-TH-UR (ep)

Met een naam als The Mystical Hot Chocolate Endeavors kan je alle kanten op. Craig Schmuhl is de drijvende kracht achter dit project / deze band. Naast Craig (vocals, gitaar, bass, keyboards, synthesizer, programmering) hoor je ook drummer William Candelario op deze drie tracks tellende ep. Drie tracks waarvan twee covers want zowel ‘Cancer’ (Filter) als ‘The Landscape Is Changing’ (Depeche Mode) kregen we al in een andere versie te horen. Zoals je kan afleiden uit het instrumentarium kiest The Mystical Hot Chocolate Endeavors voor veel elektronica en net daar wringt het schoentje toch wel een beetje bij ondergetekende. Begrijp me echter niet verkeerd: een keyboard of een synthesizer mag zeker aan bod komen, maar dan liever als ondersteunend instrument. Hier nemen die instrumenten eerder de bovenhand en nemen ze de overige instrumenten er in hun kielzog bij. Toch krijgen we hier best wel aardige nummers te horen. Opener ‘Cancer’ bijvoorbeeld krijgt een mooi extra accent dankzij de prachtige stem van Katherine Rufli (Vera Kay) die, naar ons gevoel, beter doet dan D’Arcy Wretzky (Smashing Pumpkins) die op de originele versie te horen is. Zelf verkiezen we dan weer de originele versie van Depeche Mode’s ‘The Landscape Is Changing’ dat bij hen toch iets donkerder ingekleurd wordt. Afsluiter, en enige eigen compositie, is ‘MU-TH-UR’, een track die liefhebbers van dark wave, gothic of zelfs new wave wel zullen weten te smaken. Het nummer straalt iets meer kracht uit dan de twee coverversies, maar toch verkiezen we hier de ‘Cancer’ omwille van het extra accent dat Katherine erbij brengt.

Luc Ghyselen (74)

Massacre Records

Tracklist: 1. Cancer 2. The Landscape Is Changing 3. MU-TH-UR