Einvigi: Yo Kulje Kanssani

‘Yo Kulje Kanssani’ is het tweede album van de Finse blackgaze band Einvigi. Deze band werd opgericht in 2014. Het eerste album, ‘Sielulintu’, verscheen in 2020 en was een voltreffer in het genre. Wat de titel van hun tweede album en de nummers betekenen is mij een raadsel want de teksten zijn in het Fins en die taal beheers ik niet zo goed. Oorspronkelijk schreven ze de lyrics in het Engels maar om de muziek meer te linken aan de geschiedenis en natuur van hun vaderland zijn ze overgeschakeld naar het Fins. Gelukkig is de muziek weer prima want Einvigi breit een mooi vervolg aan hun debuutalbum. Steengoeie post black metal met shoegaze invloeden en als kers op de taart ook wat folk: een mooie en geslaagde combinatie. Het black metal gehalte is zeker aanwezig maar wordt zeer gedoseerd en prima afgewisseld met de rustiger en meer melodische en atmosferische stukken wat een mooi geheel vormt. De afwisseling tussen cleane zang en grunts is zeker een meerwaarde in dit genre en deze Finnen doen dit met verve. Hun sound doet wat aan de beginjaren van Alcest denken, toch de grootmeesters in dit genre. Einvigi slaagt erin om twee goede albums na elkaar uit te brengen wat al een heuse prestatie is. Door de gemengde zangstijlen en de folk elementen krijgt deze band toch een streepje voor op vele bands in dit genre. Klasbakken die Finnen.

Bart Verlinde (82)

Einheit Produktionen

Tracklist: 1. Meren Otteessa 2. Yƶ Kulje Kanssani 3. De Profundis 4. Veresi 5. Takauma 6. Kaunus On Maa 7. Hirvioiden Valtakunnassa