Darkane: Inhuman Spirits

Hou je van een stevige, krachtige en toch melodieus klinkende mix van thrash metal en melodic death metal? Dan zit je goed met ‘Inhuman Spirits’ van Darkane. Deze Zweedse band is er reeds sinds 1998 en zorgde tot nu toe voor zes goed ontvangen full-albums. Met ‘Inhuman Spirits” proberen ze extra zieltjes te winnen, of toch minimum om de fan basis tevreden te stellen. Dat laatste zal alvast lukken, want de heren – tegenwoordig, net als in het prille begin ten andere, Jörgen Löfberg (bass), Peter Wildoer (drums), Klas Ideberg (gitaar), Christofer Malmström (gitaar) en Lawrence Mackrory (vocals, die er niet bij was tussen 1999 en 2011) – zorgen voor tien gedreven en energiek tracks waar kracht en melodie samengaan. Voeg daar de nodige agressie aan toe en de fans van de band zullen meer dan tevreden toehappen. Of het kwintet daadwerkelijk veel nieuwe zieltjes zal winnen, … dat betwijfelen toch een beetje. Daarvoor klinken hun nochtans goed opgebouwde nummers iets te veel als duidelijke exponenten van het (sub)genre. Daarmee willen we aangeven dat de heren binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre blijven kleuren en ons eigenlijk nergens echt weten te verrassen. Is ‘Inhuman Spirits’ daarom een minder album dan hun overige werkstukken? Vast en zeker niet, want ook wij kunnen ook steeds een gewoon pak friet met mayonaise waarderen (het moet niet steeds steak friet te zijn toch?). Hiermee bedoelen we vooral dat elke track op het nieuwe album van Darkane ons wel kan overtuigen, maar dat de nummers nergens een “wauw”-gevoel weten op te pakken. Een krachtige stem, een stevige basis van bass en drums, strakke riffs en melodieus klinkende gitaarsolo’s trekken ons immers keer op keer over de streep. Maar dat ene nummer – het mogen er natuurlijk altijd meerdere zijn – dat er echt bovenuit steekt, ontbreekt toch wel.

Luc Ghyselen (75)

Massacre Records MASDP 1255

Tracklist: 1. Inhuman Spirits 2. Awakening 3. Embrace The Flames 4. Conspiracies Of The Flesh 5. Inhaling Mental Chaos 6. Mansion Of Torture 7. The Quintessence Of Evil 8. A Spiral To Nothing 9. The Great Deceiver 10. Vålnader