Black Swan: Generation Mind

De rockband Black Swan werd vlak voor de pandemie opgericht. Een eerste samenspel in 2020 met ‘Shake The World’ werd in die mate goed onthaald dat daarop nu een vervolg gekomen is met ‘Generation Mind’. Onder de motorkap van de ‘supergroep’ treffen we dan ook niets anders dan rasechte muzikanten. De bijna zeventig jarige vocalist Robin McAuley (McAuley Schenker Group), gitarist Reb Beach (Winger, Whitesnake), bassist Jeff Pilson (Foreigner, The End Machine, ex-Dokken) en drummer Matt Starr (Ace Frehley, Mr. Big) hebben in de respectievelijke bands al lang hun sporen verdiend. Casey McAuley verzorgt hier en daar nog wat extra backingwerk. Alles werd ook deze keer netjes ingeblikt in de Pilson’s thuisstudio in LA, die garantie bieden voor een moderne productie. De voorganger indachtig, bereiden we ons voor op een dozijn nieuwe nummers, die de hybride-rockers laat knallen. Enerzijds een beetje AOR-melodieus, anderzijds op het randje tussen hardrock en metal. Een pak snedige riffs gecombineerd met groovy ritmesessie dus die vooral verantwoordelijk zijn voor hun geluid. De instrumentale zweverige seventies intro ‘Before The Light’ zorgt voor een onheilspellende kick-off. Toch begint de plaat pas echt bij het ritmische ‘She Hides Behind’, dat pure rock ’n roll uitademt. De energieke start is een combinatie van met een intens ritme en Robin’s vocalen, die de tand des tijds makkelijk lijken te trotseren. Wat verder treffen we trouwens nog dergelijk heavy nummers zoals ‘Long Way Down’. Een aanhoudende ritmesessie, die vlotjes naar het einde van het nummer door dreunt en in snelheid toeneemt. De groovy nummers ‘Generation Mind’ en ‘Crown’ zoeken dan weer die balans op in een mid-tempo ritme. De solide track kan zo de radio op door zijn aanstekelijke vibe en Reb’s knappe snarenwerk. Misschien is de rollende baslijn in ‘Eagles Fly’ wel de reden dat het nummer als single uitgebracht werd, want het zorgt voor een zwoele funky atmosfeer op een Spartaans ritme: https://www.youtube.com/watch?v=Y3Wa0S5-RxQ. Dezelfde set snaren hoor je in ‘Miracle’, dat wat meer melodieuze rock uitademt. Een snuifje Def Leppard in ‘See You Cry’, veel melodie in ‘Killer On The Loose’ en een trage, blues getinte ballad ‘How Do You Feel’ zorgen voor variatie. Het intense ‘Wicked The Day’ komt vlak voor de afsluiter ‘I Will Folow’, waar het vocale werk nog eens in de kijker gezet wordt met een dynamische en progressieve invalshoek. Globaal valt op dat de nummers telkens zwaar klinken en toch makkelijk verteerbaar lijken. Het kan de productie zijn die hier gretig op ingespeeld heeft, maar de ruwheid en agressiviteit vormen een sterk deel van hun geluid. Waar het bij sommige nummer soms minder heftig aan toe gaat, lijkt het anderzijds bij andere steviger uit te pakken. Het album wordt mooi gedoseerd door een hoog niveau aan te houden. Het is een groeier die per luisterbeurt meer en meer blijft plakken.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 1213

Tracklist: 1. Before The Light 2. She Hides Behind 3. Generation Mind 4. Eagles Fly 5. See You Cry 6. Killer On The Loose 7. Miracle 8. How Do You Feel 9. Long Way Down 10. Crown 11. Wicked The Day 12. I Will Follow