Monuments: In Statis

Het Britse Monuments werd in 2007 in het leven geroepen door de gitaristen John Browne en Josh Travis om hun visie op progressive metalcore en djent in de verf te zetten. Na een pak wijzigingen in de line-up zorgde Monuments in 2012 boor ene eerste full-album met ‘Gnosis’. Pers en publiek reageerden vrij enthousiast en sindsdien kijkt de band niet meer achterom. Met ‘In Stasis’ is het gezelschap een zijn vierde full-album toegekomen, meteen het eerste met vocalist Andy Cizek, die, als we drummer Mike Malyan mogen geloven – en waarom zouden we niet? – voor een frisse wind zorgt binnen het opnameproces. Op ‘In Stasis’ krijg je tien nummers te horen met tal van indrukwekkende drumpatronen, en enorm veel variatie als het aankomt op tempo en ritme. Het viertal – naast John Browne (gitaar), Mike Malyan (drums) en vocalist Andy Cizek, hoor je ook nog bassist Adam Swan – zorgt in ieder geval voor een enorme diversiteit op zowel puur instrumentaal vlak als op vocaal vlak. Want niet enkel de talrijke tempowisselingen vallen op, ook de wisselwerking tussen screams, grunts en cleane vocalen maken indruk. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn wat we te horen krijgen. Althans niet volgens onze smaak. De heren zijn immers ook niet vies om wat eigenzinnige soundscapes tussen de nummers te steken, en die vallen bij ons alvast minder in de smaak. Ook voor sommige vocale lijnen bedanken we liever, maar het eindresultaat mag toch gehoord worden. Monuments levert met ‘In Statis’ een album af dat liefhebbers van het (sub)genre en zeker van de band zelf naar waarde zullen weten te schatten. Wij hebben het iets moeilijker om het geheel volledig aan ons hart te drukken, wegens toch een aantal fragmenten die minder tot niet liggen.

Luc Ghyselen (72)

Century Media

Tracklist: 1. No One Will Teach You 2. Lavos 3. Cardinal Red 4. Opiate 5. Collapse 6. Arch Essence 7. Somnus 8. False Providence 9. Makeshift Harmony 10. The Cimmerian