Parallel Minds: Echoes From Afar

‘Echoes From Afar’ is het derde full-album van Parallel Minds, een Franse progressive metal band opgestart in 2013. De heren splitsen het vrij lang uitgevallen album, bijna zeventig minuten, op in twee delen. Hun “Part 1: Echoes” behelst de vijf eerste nummers, de overige vijf vormen dan “Part 2: Endymion Suite”. Het gezelschap speelt met tal van wisselingen in tempo’s en ritmes en zorgt er zo voor dat we de term progressive metal duidelijk mogen hanteren, daar de heren zeker niet vies zijn van een aantal stukken echt wel keiharde metal. Anderzijds zorgen de heren ervoor dat we technische hoogstandjes en heel wat melodieën te horen krijgen. Al is het niet zo dat de nummers van de hak op de tak springen, de overgangen tussen krachtiger stukken en melodieuzer of fijn gevoeliger fragmenten verlopen mooi. Toch hebben we ene paar bedenkingen bij deze ‘Echoes From Afar’. Zo vinden we sommige passages te langdradig en dat zorgt ervoor dat onze aandacht de kans krijgt om te verslappen. Daarnaast zijn we niet altijd even vol gecharmeerd door de vocalen, die ons zelfs in sommige stukjes zelfs ergeren. Meteen de twee grootste werkpunten, naar onze smaak. Val je daarentegen wel voor alle vocale uitspattingen, dan kan en mag je deze ‘Echoes From Afar’ duidelijk een kans geven. Rest dan enkel het feit dat, opnieuw naar onze bescheiden mening, sommige instrumentale stukken te lang worden uitgesponnen. Met dit in gedachten, moeten we toch besluiten dat de heren van Parallel Minds best wel een aardig werkstuk hebben afgeleverd dat heel wat fervente progressive metal fans moet over de streep kunnen trekken.

Luc Ghyselen (76)

M & O Music

Tracklist: 1. Feel The Force 2. No Fate 3. Angel’s Battle 4. Stay 5. Monkey On My Back 6. The Hiding Place 7. The Last Resort 8. Mythic River 9. Provider Of Sins 10. The Greater Gift