Häxenzijrkell: Urgrund

Häxenzijrkell is een twee-koppige Duitse black metal band die na de oprichting in 2016 eerst enkele demo’s en split-releases uitbracht voor ze in 2020 met ‘Die Nachtseite’ een eerste full-album op de markt bracht. Dat album bevatte drie nummers die niettemin goed waren voor samen iets meer dan een half uur aan rauw, ijselijk black metal geweld. Met deze nieuwe plaat ‘Urgrund’ doen ze datzelfde truukje nog eens dunnetjes over. Opener ‘Die Entschleierung’ houdt je meer dan achttien minuten in een verstikkende wurggreep met vrij trage, logge drumpartijen doorspekt met slepende, snerpende gitaarlijnen geruggensteund door synths en veelal bijna fluisterende stukjes bezwerende zang. ‘Von Zeit Und Form’ en ‘Der Pfad Der Finsternis’ duren niet half zo lang als het openingsnummer maar tappen uit exact hetzelfde vaatje. De naam Häxenzijrkell is qua spelling dan wel lichtjes anders maar verwijst allesbehalve subtiel naar het Duitse Hexenzirkel dat niets meer of minder betekent dan een heksenbijeenkomst. En dat is exact hoe de muziek klinkt, namelijk als een bezwerend ritueel. Alleen tapt het voor ons net iets teveel uit dezelfde koperen ketel waarin het brouwsel gecreëerd wordt. Een voornamelijk slepend geluid met logge drums, gitaren waarbij vlotjes gebruik gemaakt wordt van snerpende feedback en doorgaans welhaast fluisterende zanglijnen – weliswaar af en toe overgaand in rauwe grunts. Maar hoewel bezwerend vinden wij het na verloop van tijd toch té eentonig om te blijven boeien. Niks mis met een gitaarlijn die een tijdlang aangehouden wordt maar met nummers van dergelijke duur is het voor ons toch teveel van het goede om onze aandacht vast te houden. Wie fan is van duistere bezwerende trage black metal op een bedje van logge doom, moet dit zeker en vast eens proberen – liefst bij nacht en ontij – alle anderen kunnen zich best onthouden. Wie op zoek is naar catchy riffs of zanglijnen om mee te brullen is er sowieso aan voor de moeite. Duister en onheilspellend is het zeker en vast maar er mocht voor ons iets meer variatie in gebracht worden.

K.H. (65)

Amor Fati Productions

Tracklist: 1. Part 1: Die Entschleierung 2. Part 2: Von Zeit und Form 3. Part 3: Der Pfad der Finsternis