Arcas: Arcas

Arcas is een atmospheric black metal project van Enzo Brettschneider dat in 2021 echt vorm kreeg. Het duurde immers een tijd vooraleer de man alle materiaal in huis kon halen om een eigen huis studio te bouwen, om te experimenteren met klanken en geluiden en tot een bevredigend resultaat te komen. Dat bereikte hij, naar zijn smaak, nu dan eindelijk. Het titelloze debuut van Arcas telt vijf tracks en zoals het beaamt in het (sub)genre wisselt hij donkere tinten af met lichtere. Hij maakt dan ook gebruik van stevige en harde black metal erupties die hij afwisselt met sfeervolle stukken. Inspiratie haalde hij vooral uit werk van o.a. Alcest, Der Weg Einer Freiheit en Heretoir om het maar bij die bands te houden. Helaas, naar onze smaak dan toch, zit hij nog mijlenver verwijderd van het niveau van deze bands. Toch gaan we niet beweren dat ‘Arcas’ een minderwaardig of slecht product is geworden. Misschien zelfs integendeel, maar als men goochelt met zo’n namen als inspiratiebron leggen wij de lat misschien te hoog voor een debuutalbum. ‘Arcas’ opent heel sfeervol en uiterst zacht en rustig met ‘Ensilumi’. Net té rustig naar onze smaak en ook wel te langdradig, al heeft een nummer, zeker in dit (sub)genre, meestal wat tijd nodig om zich te ontplooien. Dan valt het veel steviger en veel krachtiger openende ‘Toivoton’ meer in onze smaak, al komt er ook nu weer een enorm rustig en zacht stuk in voor. Tijdens ‘Valituslaula’ weer worden zachtere stukken afgewisseld met krachtiger momenten. Die laatsten vinden we overduidelijk een stuk beter om naar te luisteren dan de zachtere momenten, die ons eerlijk gezegd op sommige momenten eigenlijk eerder storen. Het instrumentale ‘Nostalgia’ kent ene mooie opbouw van zacht naar steviger, om dan weer rustig en kalm te eindigen. ‘Hiljainen’ opent rustig maar schakelt al vlug een paar versnellingen hoger qua tempo en kracht. Nadien varieert Arcas mooi tussen stevige erupties en kalmere stukjes zodat een best wel heel mooi eindpunt aan dit album ontstaat. Uiteindelijk moeten ook wij toegeven dat ‘Arcas’ zeker niet slecht is, maar de te zachte sfeervolle momenten komen iets te veel aan bod, naar onze smaak. Toch moeten liefhebbers van atmospheric black metal dit album een kans durven geven.

Luc Ghyselen (76)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Ensilumi 2. Toivoton 3. Valituslaulu 4. Nostalgia 5. Hiljainen