Finsmoonth: Affliction

Finsmooth is een melodic / atmospheric black metal afkomstig uit Jakarta, Indonesië, waarmee nogmaals bewezen wordt dat metal, in het algemeen, in elk uithoekje van de wereld een voedingsbodem heeft. ‘Affliction’ is het debuut van dit zwartgeblakerd vijftal – Tino Guruh Putra (vocals), Micco Rullyanto (drums), Zukifli Adhe (gitaar), Irwin D. Ryanto (gitaar) en Maulana Fachrul (bass) – dat zeven tracks telt. Het titelnummer opent het album. Het is een zeer sfeervol, rustig en instrumentaal stukje muziek geworden waarmee je nog alle kanten op kan. Dat kan niet meer gezegd worden van ‘Soughtless Bound’ waar de heren fel en furieus van leer trekken in een kille en duistere setting. Dankzij heel wat tempo en ritmewisselingen, zodat er atmosferische en zeer sfeervolle fragmenten in langs komen, weten ze onze aandacht vast te houden. Daarnaast weet het kwintet ook dat melodie een belangrijke rol kan spelen en ook dat gegeven spelen ze mooi uit zodat een heel mooi opgebouwd en intens nummer ontstaat waar dreiging, kracht en melodie samensmelten tot een heel knap geheel. Het is meteen een boeiende aanvang voor de rest van het album, want de heren zorgen er tijdens elk nummer opnieuw voor dat ze aandacht trekken. We gaan de sound van Finsmoonth niet vernieuwend noemen, want het gezelschap kleurt mooi binnen de lijntjes van wat we willen horen onder de noemer melodic / atmospheric black metal, maar wat ze brengen doen ze echt wel voortreffelijk. Het typische black metal gekrijs zorgt voor de nodige dreiging, maar ook de kille rinkelende gitaarriffs zijn van de partij, evenals de stevige drumpatronen en de pushende basslijnen. Dankzij de best wel knappe overgangen tussen furieus zwartgeblakerd geweld en atmosferische en sfeervolle stukjes, bewijzen de heren dat ze best wel weten hoe een goed opgebouwd nummer neer te zetten. Een extra accent krijgen we nog tijdens de rustige aanvangsfase van ‘Divination I’ met een vrouwelijke verhalende stem. Tot en met de laatste tonen van afsluiter ‘A Soulless Grave’ weet Finsmoonth ons te overtuigen. Dit zou moeten volstaan om een pak liefhebbers als de gesmeerde bliksem richting platenboer te sturen, want wij, van MUSIKA, vinden dat deze ‘Affliction’ een plaatsje verdiend in elke melodic / atmospheric black metal collectie.

Luc Ghyselen (90)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Affliction 2. Sightless Bound 3. Triumph Of The Moon 4. Void In Lunar Delusion 5. Divination I 6. Divination II 7. A Soulless Grave