Leslie West: Legacy, A tribute To Leslie West

Leslie West?”, hoor ik al een heel pak lezers vragen. Een beetje duiding rond deze Amerikaanse vocalist / gitarist is dan ook wel terecht. Zoals een heel pak Amerikaanse rock gitaristen begon zijn muzikale carrière in blues / blues rock middens. Met The Vagrants, een blues / rhythm & blues bandje, scoorde hij een paar hitjes. Maar Leslie West kreeg vooral naam en faam als vocalist / gitarist bij Mountain, een band die hij opstartte met Felix Pappalardi (bass, vocals). Mountain zorgde voor een mix van blues, hard rock, blues rock, classic rock en psychedelica en werd door het befaamde tijdschrift Rolling Stone omschreven als “een hardere versie van Cream”, en daar kunnen wij, van MUSIKA, ons ook wel in vinden. Nadat Felix Pappalardi Mountain verliet gingen Leslie West en toenmalig Mountain drummer Corky Laing verder met bassist Jack Bruce (ja ja, van Cream) onder de naam West, Bruce and Laing. Zodoende mag je Mountain en dus zeker ook Leslie West beschouwen als een van de voorlopers van heavy metal, want de sound van deze band was uiterst heavy en had zijn oorsprong dus in blues, hard rock, classic rock en psychedelica. Dat een heel pak artiesten die ondertussen naam en faam hebben vergaard in hard rock / heavy metal deze mening delen wordt bewezen met deze ‘Legacy, A Tribute To Leslie West’. Zeg nu zelf: met een line-up als de hier vermeldde namen kan er weinig verkeerd gaan: Dee Snider, Slash, Zakk Wylde, Randy and Tal Bachman, Martin Barre, Joe Lynn Turner, Charlie Starr, Elliot Easton, Robby Krieger, George Lynch, Marty Friedman, Steve Morse, Ronnie Romero, Eddie Ojeda, Marc Labelle, Yngwie Malmsteen, Mike Portnoy, Bobby Rondinelli en Rev Jones. Voeg daaraan toe dat de nummers die uit de pen rolden van Leslie West best wel meer dan dik in orde waren en je verkrijgt een dijk van een album. Iedereen zal wel zijn eigen favoriete track hebben met zijn eigen favoriete artiesten. En alhoewel we elke versie hier enorm weten te smaken zijn er ook een paar nummers bij die ons muzikaal hartje sneller doet slaan. Zo vallen we net niet in katzwijm voor ‘Why Dontcha’ met Steve Morse als gitarist en de vocalen van Ronnie Romero. Nog een nummer dat ons enorm bevalt is ‘The Doctor’ met opnieuw Ronnie Romero achter de microfoon en met Robby Krieger als gitarist. Ook Slash zet zijn beste beentje voor tijdens ‘Mississippi Queen’, terwijl ook de vocalen Marc Labelle schitterend klinken. Dit betekent echter niet dat de overige tracks minder zouden zijn. Nee, integendeel, het zijn slechts drie tracks die er voor ons persoonlijk iets bovenuit steken wegens onze voeling met het origineel. ‘Leagcy, A Tribute To Leslie West’ is een fantastische tribute voor een, zeker in Europa, groot deel van muziekliefhebbers onderschatte artiest. Liefhebbers van classic rock, hard rock, blues rock en / of psychedelica zullen hier een heel stevige kluit aan hebben. Wij hebben in ieder geval genoten van begin tot eind.

Luc Ghyselen (95)

Provogue Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Blood Of The Sun 2. Nantucket Sleighride (To Owen Coffin) 3. Theme For An Imaginary Western 4. For Yasgur’s Farm 5. Why Dontcha 6. Sittin’ On A Rainbow 7. Never In My Life 8. The Doctor 9. Silver Paper 10. Money (Whatcha Gonna Do) / By the River – medley 11. Long Red 12. Mississippi Queen