Aeternus Prophet: Ruthlessness

We zijn al een tijdlang bezig met het herontdekken van onze hard rock / heavy metal roots. Gaandeweg leerden we ook al een pak andere (sub)genres waarderen en “ontdekten” we tal van “nieuwe” uitstekende bands. Nog steeds, zowat elke dag trouwens, worden we overweldigd door het aantal releases die onze kant op komen van bands die we nauwelijks kennen, of waarvan we de naam al wel eens tegen kwamen, of waarvan we we wel ergens een song hebben gehoord of zelfs kunnen terug vinden in onze ondertussen uitgebreide discotheek. Soms slaan die “nieuwe” bands ons (bijna) met verstomming, anderen klasseren we al vlug onder de noemer “niet oké, naar onze smaak”, nog anderen geven we het voordeel van de twijfel. Wat betreft Aeternus Prophet kunnen we eigenlijk kort zijn: hun rauwe death metal sound is niet onze “cup of tea”. Deze band werd in 2010 opgestart in Oekraïne en debuteerde in 2011 met een demo. Een jaartje later volgde dan ‘Безжальність’ een elf tracks tellend full-album. Dat album werd nu opnieuw op de markt gebracht met Engelstalige teksten door Invima Records. De heren – tegenwoordig zijn dat Predictor (vocals), Oberon (gitaar) en Dessident (drums) – presenteren rauwe old school death metal die ons maar matig bevalt. Donkere, rauwe vocalen, drumslagen die doen denken aan slaan op blikken voorwerpen, én matige riffs vormen het geheel dat hier en daar nog wat doorspekt wordt met soundscapes. Op papier allemaal wel degelijk, maar voor ons hoeft het echt niet. Dat de band eigenlijk ook niet echt veel potten breekt, blijkt ook al uit de complete discografie die, na de eerder genoemde demo en album, verder bestaat uit een full-album en een split. En alhoewel we Oekraïne en dan vooral een pak bands in het hart dragen – we denken bijvoorbeeld aan Drudkh, 1914 en Jinjer –, vinden we dat er voor Aeternus Prophet nog heel wat werk op de plank ligt om tot die categorie te gaan behoren.

Luc Ghyselen (50)

Invima Records IVM 009

Tracklist: 1. Intro 2. Path 3. Ruthlessness 4. Millions Of Nameless Graves 5. Dried Roots 6. Ivy Wrapped Dreams 7. Our Blood And Air 8. Unwanted Presence 9. Spiritually Dead 10. Outro 11. Sport Anthem