Tyr: A Night At The Nordic House

Tyr, een folk / Viking metal band uit de Faeröer eilanden, werd in 1998 opgestart. Ondertussen zorgde de band voor acht uiterst knappe full-albums waarvan ‘Hel’ uit 2019 het meest recente van is. De band is ook een graag geziene gast op tal van festivals waar ze keer op keer het beste van zichzelf geven. Nu is het eigenlijk tijd voor een live album van dit gezelschap. Maar het is niet zomaar een live album geworden. Tyr zorgt er immers voor dat dit een werkstuk is geworden die elke fan van de band, en bij uitbreiding elke Viking metal fan, wel in zijn / haar collectie zal willen. We krijgen immers een bijna anderhalf uur durend concert – achttien nummers – te verwerken met een paar special gasten, te weten gitarist Terji Skibenæs en vocalist Pól Arni Holm. Het is nu niet zo dat de drie leden van Tyr zelf – Gunnar Thomsen (bass), Heri Joensen (gitaar, vocals) en Tadeusz Rieckmann (drums) – het niet zouden afgekund hebben zonder, integendeel want dat bewijzen ze keer op keer. Het zorgt er enkel voor dat de sound nog voller klinkt en dat de vocalen nog krachtiger en energieker klinken. Voeg daar dan ook nog het Symphonic Orchestra Of The Faroe Islands aan toe en je begrijpt dat je een uniek concert mag herbeleven. Het geheel werd opgenomen in februari 2020 in het Nordic House in Tórshavn, de hoofdstad van de eilandengroep. Wij willen daar nog aan toevoegen dat de band een enorme krachtige uitstraling heeft, die je natuurlijk niet kan zien als je cd’s beluisterd, maar die je wel kan aanhoren. We werden in ieder geval gemakkelijk meegezogen in de krachtige en energieke sound van Tyr: we willen meebrullen, we willen mee ten strijde trekken met deze krachtig klinkende Noorderlingen. Kortom: het werkt aanstekelijk, alhoewel we de helft van de teksten van de hier gebrachte nummers niet begrijpen, maar het deert ons absoluut niet. Liefhebbers van krachtige en heel energiek klinkende folk / Viking metal hebben het al lang begrepen: haal deze ‘A Night At The Nordic House’ als de gesmeerde bliksem in huis!

Luc Ghyselen (95)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Hel’s Prelude 2. Gates Of Hel 3. Grindavísan 4. Sunset Shore 5. Ragnars kvæði 6. Gavotte from Suite in G minor 7. Blood Of Heroes 8. Ramund hin unge 9. Hold The Heathen Hammer High 10. The Lay Of Thrym 11. Tróndur í gøtu 12. Mare Of My Night 13. Turið Torkilsdóttir 14. Fire And Flame 15. Torkils Døtur 16. Ormurin Langi 17. By the Sword in My Hand 18. Álvur Kongur