Night Demon: Year Of The Demon

Het Amerikaanse Night Demon werd in 2011 opgestart en mag je bijna beschouwen als de band van frontman, vocalist en bassist Jarvis Leatherby. Met zijn kompanen – tegenwoordig Dusty Squires (drums) en Arman John Anthony (gitaar) – zorgde hij voor twee knappe full-albums die liefhebbers van traditional heavy metal gemakkelijk weten te overtuigen. We hebben het hier over ‘Curse Of The Damned’ (2015) en ‘Darkness Remains’ (2017). Met ‘Live Darkness’ volgde in 2018 nog een live opgenomen album die de sound van de band tijdens een live concert probeert neer te zetten. Door toedoen van corona, maar ook door het feit dat Jarvis ook bij Cirith Ungol actief is, zorgde Night Demon tussen april 2020 en februari van dit jaar voor een reeks singles. Nu besliste het drietal om die singles samen te bundelen tot een geheel omdat een pak fans de kans niet hebben gehad om die singles te bemachtigen. Zo kunnen ook zij kennis maken met nieuw werk van de band, maar ook met een pak live opnames en coverversies van nummers van andere bands. We bekijken eerst de live opnames. ‘In Trance’ en ‘Top Of The Bill’ zijn twee nummers van Scorpions en krijgen hier een live versie met Uli Jon Roth (ex Scorpions natuurlijk) als gastgitarist. Twee uitstekende versies die ook fans van Uli Jon Roth wel in de kast zullen willen. Ook Iron Maiden’s ‘Wasted Years’ krijgt een wat ander jasje aangemeten en wordt hier ook gepresenteerd in een live opgenomen setting. Nog meer coverversies krijg je met ‘Fast Bikes’, een nummer origineel opgenomen door het Britse LeGriffe dat deze band in 1983 op de markt bracht maar, onterecht, niet de aandacht kreeg die het verdiende. ‘100 MPH’ werd origineel op plaat gezet door Cirith Ungol en Tim baker (vocalist van Cirith Ungol) is hier als gast te horen. Als laatste cover is er dan ook nog Thin Lizzy’s ‘The Sun Goes Down’, een, naar onze mening, onderschat nummer dat Night Demon heel mooi neerzet. De overige vier tracks – ‘Empires Fall’, ‘Kill The Pain’, ‘Are You Out There’ en ‘Vysteria’ – sluiten, qua sound mooi aan bij de coverversies. Daarmee bedoelen we vooral dat Night Demon duidelijk inspiratie haalt bij tal van groten uit lang vervlogen tijden, maar daar steeds een eigen draai aan heeft om respect voor het verleden, maar ook met een moderne sound. Wie fan is van traditional heavy metal en Night Demon nog niet eerder ontdekte, kan dit nu heel zeker doen met deze ‘Year Of The Demon’.

Luc Ghyselen (82)

Century Media

Tracklist: 1. Empires Fall 2. Kill the Pain 3. Are You Out There 4. Vysteria 5. In Trance 6. Fast Bikes 7. 100 MPH 8. The Sun Goes Down 9. Wasted Years 10. Top Of The Bill