Radiant: Written By Life

Het Duitse Radiant ontstond in 2014 en kunnen we dus nog steeds als een “jonge” band bestempelen. Met ‘Written By Life’ is het gezelschap aan een tweede album nadat men eerder reeds een titelloos debuut op de wereld los liet. We kunnen Radiant situeren op de grens van melodic heavy metal en hard rock, de ene keer iets meer neigend naar heavy metal, maar meestal toch dichter aanleunend bij hard rock. Je kan het nieuwe album beschouwen als een concept album in die zin dat elk lid van de band – Herbie Langhans (vocals), Carsten Stepanowicz (gitaar), Flo Gottsleben (gitaar), Markus Beck (bass) en Manni Spalka (drums) – met een paar persoonlijke verhalen sinds de start van hun muzikale reis op de proppen kwam om de teksten vorm te geven. Samen zorgde het vijftal er dan voor dat er muziek bij kwam. Het leverde elf tracks op die vlotjes weg luisteren en heel aangenaam in het gehoor liggen. Voor vernieuwing ben je bij Radiant, en bij uitbreiding elke band in de segment, aan het verkeerde adres. Radiant zorgt er wel voor dat alle deeltjes in hun sound goed klinken en mooi op elkaar zijn afgestemd. Bass en drums zorgen voor de stevige en toch soepele basis. De riffs klinken krachtige en ondersteunen verder het geheel. Grootste aandachtstrekkers bij Radiant zijn dan ook de melodieuze goed opgebouwde gitaarsolo’s en de krachtige welluidende stem van Herbie. We zullen radiant zeker niet van plagiaat beschuldigen, maar vernieuwend is het dus niet echt. Toch hebben wij genoten van de elf tracks op dit album en daarvoor waren de eerder gemelde knappe gitaarsolo’s en de diversiteit in de stem van Herbie (check bijvoorbeeld zijn stembuigingen maar eens tijdens de best wel mooi opgebouwde ballade ‘Because Of You’) hoofdverantwoordelijk voor. Liefhebbers van hard rock / melodic heavy metal kunnen ‘Written By Life’ dan ook blindelings aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (85)

Massacre Records MASDP 1235

Tracklist: 1. Nightshift 2. Don’t Stop The Daydream 3. Real Passion Will Never Die 4. Live The Adventure 5. Stand That Fight 6. Because Of You 7. Contagioned 8. Rock And Win 9. Dare To Fail 10. Twice A Week 11. Hang Around With Friends