Far From Your Sun: The Origin Of Suffering

‘The Origin Of Suffering’ is het tweede album van de Franse progband Far From Your Sun. Ondanks ik een toch ietwat doorwinterde progfan ben, was deze band mij onbekend. Na één draaibeurt ben ik instant fan geworden: wat een heerlijk en prima album is dat geworden. Tekstueel is dit album een reis van het Oude Egypte tot het negentiende eeuwse Engeland met dichters / auteurs als Emily Dickinson en Oscar Wilde. Muzikaal is dit absolute topklasse. Deze combinatie van spirituele teksten en schitterende muziek is iets wat menig progfan best kan appreciëren en vaak zoekt in hun bandkeuze. De eerste twee nummers, ‘A Crown Without Thorns’ en ‘Water For Osiris’, zijn sublieme up-tempo, melodieuze prognummers met catchy riffs: muzikaal topklasse met heel goede zang, zij het wat hoog en metaalachtig van sound. Op ‘The hand Of The Voice’ etaleert de zanger zijn klasse door een heel ingetogen nummer op perfecte en emotionele wijze te brengen. ‘La Fuite De La Lune’ is nog rustiger en je wordt er als het ware door gehypnotiseerd. Weinig bands zullen een trompet in combinatie met strijkers in hun muziek verwerken en deze Fransen doen dit met klasse. Hoe mooi kan rustige muziek zijn, dit is bijna klassieke muziek. Na twee rustige nummers gooit de band er weer wat iets meer de beuk in met ‘Enough’: wat een leuk, vrolijk nummer. Idem voor ‘Behind The Wall’ waar de gitaar duidelijk de voorhand krijgt en er geweldige riffs te beluisteren vallen. ‘Where Planets Die’ is weer zo een stevig up-tempo nummer met geweldige zang waar je niet kan bij stil zitten. Hier ook een speciale vermelding voor de prima drum. Goh, wat een geweldig album is dat geworden. Absoluut verplichte aankoop voor prog en post rock fans maar gezien de keyboards niet manifest aanwezig zijn (iets waar de modale metalfan zich soms aan ergert) zeker bestemd voor een groot publiek. Dit is absolute topklasse.

Bart Verlinde (95)

Independent release

Tracklist: 1. A Crown Without Thorns 2. Water For Osiris 3. The Hand And The Voice 4. La Fuite De La Lune 5. Enough 6. I Felt A Funeral In My Brain 7. Behind The Wall 8. Where Planets Die 9. Tempus Edax, Homo Edacior