Anvil: Impact Is Imminent

Met ‘Impact Is Imminent’ is het Canadese Anvil aan zijn negentiende full-album als we de tel goed hebben bijgehouden. Anvil werd in 1978 opgestart als Lips, maar wijzigde de naam in 1981 toen ze tekenden bij Attic Records en vooral om misverstanden te voorkomen met Lipps Inc. ‘Hard ‘n’ Heavy’ werd zodoende de eerste creatie voor Anvil en sindsdien keek de band niet echt meer achterom. Album na album volgde elkaar op zonder da de heren ook meer iets wijzigden aan hun traditional heavy metal sound. Ook de wijzigingen in de line-up zorgden er niet voor dat de muzikale koers ook maar iets veranderde. Dat betekent dat ‘Impact Is Imment’ een knap album is geworden voor fans van dit gezelschap dat tegenwoordig – en dat sinds 2014 – bestaat uit bassist Chris Robertson, drummer Robb Reiner en vocalist / gitarist Steve “Lips” Kudlow. De drie heren zorgen nog steeds voor een no nonsense party met korte, gebalde tracks waarop headbangen een “must” lijkt te zijn, terwijl je ondertussen stevig mag meebrullen en je luchtgitaar mag geselen. Vernieuwend is Anvil nooit geweest en dat is op ‘Impact Is Imminent’ niet anders. Veertien rechttoe, rechtaan heavy metal tracks zijn je deel, zonder uitschieters en zonder dieptepunten of miskleunen. Fans van de band hebben geen extra redenen nodig om ook dit album aan hun collectie toe te voegen. Of de band ook nog nieuwe fans weet te overtuigen, betwijfelen we eerlijk gezegd toch een beetje want deze goed geoliede machine staat er niet bekend over een machtige gitaarheld te beschikken, of over een uitzonderlijk begiftigd zanger, of over een … maar dat zal de band en de fans worst wezen.

Luc Ghyselen (75)

AFM Records AFM 817-9

Tracklist: 1. Take A Lesson 2. Ghost Shadow 3. Another Gun Fight 4. Fire Rain 5. Teabag 6. Don’t Look Back 7. Someone To Hate 8. Bad Side Of Town 9. Wizard’s Wand 10. Lockdown 11. Explosive Energy 12. The Rabbit Hole 13. Shockwave 14. Gomez