The Troops Of Doom: Antichrist Reborn

Het Braziliaanse The Troops Of Doom is nog een vrij jonge band, want pas opgestart in 2020. De leden van de band hebben daarentegen wel al wat jaartjes op de teller staan. Liefhebbers van death metal / thrash metal herkennen misschien de naam van Jairo “Tormentor” Guedz (gitaar) die ook te horen is op het allereerste album van Sepultura, ‘Morbid Visions’ (1986), waar je ook een nummer vindt met als titel ‘Troops Of Doom’ waaraan dit gezelschap zijn naam aan ontleed. Maar ook drummer Alexandre Oliveira, gitarist Marcelo Vasco en bassist / vocalist Alex Kafer kennen reeds een tijdlang het klappen van de muzikale zweep. Na twee knappe ep’s – sla er onze reviews maar op na – is het kwartet nu klaar met een eerste full-album. ‘Antichrist Reborn’ telt tien tracks die elke death metal fan wel zal omarmen. Dat de heren ook wat invloeden uit thrash metal in hun gedreven en energieke sound laten doorsijpelen vinden wij alvast niet erg. De heren openen meteen heel krachtig en stevig met het up-tempo gebrachte ‘Dethroned Messiah’ dat ons meteen naar de keel grijpt. Wij noemen dit: “binnenkomen met een knaller van formaat”. Gelukkig volgen er nog zo’n fantastische tracks met ‘Far From Your God’ en ‘Altar Of Delusion’ die ervoor zorgen dat we al na drie tracks naar adem aan het snakken zijn van zo’n brutaal en agressief geweld. Het uiterst korte instrumentale ‘Grief’ zorgt een beetje voor een koude douche en haalt de vaart uit het album. Maar wie denkt dat wat volgt maar restjes zijn, komt al meteen bedrogen uit, want ‘Pray Into The Abyss’ geeft er weer zo’n enorme lap op dat we niet weten waar de klappen vandaan komen. We zijn al meteen opnieuw verzoend met de heftige sound van het kwartet. De heren stomen onvervaard verder met ‘The Rebellion’ en ‘Deserters From Paradise’ zodat opnieuw een drietal tracks zijn langs gekomen die ons enorm boeien en charmeren dankzij de gedrevenheid, de energieke sound en de agressieve vocalen. Met ‘Apocalypse MMXXII’ krijg je opnieuw een kort instrumentaal intermezzo te verwerken. Maar wel eentje waar mysterieuze dreiging van uit gaat en die je koude rillingen bezorgt. Daarna wordt het gaspedaal meteen heel diep ingedrukt en raast het kwartet met een daverende en krachtige rotvaart doorheen ‘A Queda’, een nummer waarop elke liefhebber al zijn, of haar, energie kwijt kan! Het stevige en met dreiging omhulde ‘Preacher’s Paradox’ sluit dit erg knappe full-album af. The Troops Of Doom leggen zo de lat op death metal vlak hoog. Wie in dit (sub)genre in de eindejaarslijstjes op één wil staan, moet alvast over deze ‘Antichrist Reborn’ heen.

Luc Ghyselen (95)

Alma Mater Records

Tracklist: 1. Dethroned Messiah 2. Far From Your God 3. Altar Of Delusion 4. Grief 5. Pray Into The Abyss 6. The Rebellion 7. Deserters From Paradise 8. Apocalypse MMXXII 9. A Queda 10. Preacher’s Paradox