Night Crowned: Rebirth Of The Old (ep)

Wij, van MUSIKA, waren danig onder de indruk van ‘Hädanfärd’, het tweede full-album van het Zweedse Night Crowned dat vorig jaar op de markt kwam en dat, zeker bij ons, op een stevige score mocht rekenen. Als we dan zien dat de band nu al met een nieuwe ep op ons afkomt, dan liggen de verwachtingen meteen heel hoog. Of die ingelost worden, lees je iets verder. Eigenlijk was het de bedoeling van Night Crowned om ‘Hädanfärd’ uit te brengen als een dubbel-album. Enerzijds met alle nummers in het Zweeds en anderzijds ook met alle nummer in het Engels gebracht. De heren kozen uiteindelijk enkel voor de Zweedse versie. Maar Night Crowned had ook een, Engelstalige, versie klaar van ‘Born Of The Flickering’, een nummer origineel uitgebracht door het Noorse melodic black metal ensemble Old Man’s Child in 1996. Daar dit een Engelstalig is, paste dit niet op de uitgebrachte versie van ‘Hädanfärd’. Nu zorgt Night Crowned ervoor dat dit nummer beschikbaar is met drie Engelstalige nummers die eerder in het Zweeds werden gebracht op ‘Hädanfärd’. En daar door blijven wij toch een beetje op onze honger zitten. Versta ons niet verkeerd: elk van de hier gebrachte nummers is werkelijk top in het melodic black metal / melodic death metal genre, maar moeten we als fan echt diep in de buidel tasten voor één nieuw nummer en drie anderstalige versies van eerder gebrachte nummers? Dat Christian Älvestam (ex-Scar Symmetry) te horen is op een nummer is maar een extra accentje. Vandaar een beetje onze twijfels omtrent deze ep, al moeten we het ook als een zoethoudertje beschouwen, want de band werkt aan een nieuw full-album.

Luc Ghyselen (80)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Born Of The Flickering 2. Rex Tenebrae (feat. Christian Älvestam, English Version) 3. Shackled (‘Fjättrad’, English Version) 4. A Fate Sealed In The Grave (Ett Gravfäst Öde, English Version)