Archgoat: All Christianity Ends (ep)

Het Finse Archgoat timmert steevast verder aan zijn muzikale carrière. De band werd eerst in 1989 opgestart maar gaf er vier jaar later, in 1993 dus, na twee demo’s en een ep, al de brui aan. Pas in 2004 gaf Archgoat nieuw teken van leven. Nog steeds staan de tweeling broers Lord Angelslayer (bass, vocals) en Ritual Butcherer (gitaar) centraal bij dit gezelschap. Tegenwoordig wordt de line-up van de band vervolledigt met drummer Goat Agressor. Het nieuwste werkstuk van Archgoat is de vier tracks tellende ep ‘All Christianity Ends’. Vier nummers die een mix vormen van black en death metal die heel rauw en ruw uit de speakers knalt. Nergens bespeur je ook maar iets van zuiverheid of doen de heren aan het opkuisen van hun grimmige, duister klinkende sound zodat het woordje toegankelijkheid mijlenver verwijderd is. Terwijl sommige bands hun uiterste best doen om toch een iet of wat gepolijste sound neer te zetten is dit voor deze Finnen absoluut niet nodig. Het zorgt er natuurlijk ook voor dat een pak muziekliefhebbers al afhaken bij het geluid dat de band produceert zonder dat ze eigenlijk de band echt leren kennen. Al past zo’n geluid wel bij de teksten van de heren die inspiratie vinden bij occultisme, satanisme en anti christelijke gegevens. Je begrijpt het wel: de heren houden het heel duister, dreigend en kil en zorgen er zo voor dat geen half straaltje zonlicht hun sound kan opfleuren. Over het vorig jaar verschenen full-album waren wij, van MUSIKA, vrij goed te spreken. Deze ep vinden we toch een stuk minder geslaagd.

Luc Ghyselen (68)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Ascension Towards the Promethean Fire 2. Crown Cloaked With Death 3. Nightside Prayer 4. The Semen Of Anti Mastery