Svalinn’s Rift: Unpenitent Era (ep)

Svalinn’s Rift is een black metal band uit Hongarije die in feite reeds werd opgericht eind jaren negentig maar zoals de drie bandleden zelf aangeven waren ze toen nog heel jong en compleet onervaren zodat hun project in die tijd nooit van de grond kwam. Nu, ruim twintig jaar later, heeft de diepgewortelde vriendschap geleid tot het eindelijk uitgewerkte originele plan en is er deze volledig eigenhandig in elkaar getimmerde ep. ‘Unpenitent Era’ bevat vier nummers waarvan de eerste twee behoorlijk korte maar bovenal bijzonder krachtige nummers zijn en de andere twee dubbel zo lang duren en dus ook meer uitgesponnen waarbij er daardoor ook meer ruimte is voor variatie in zowel tempo als instrumentarium. Of het er iets mee te maken heeft, weten we niet maar het geluid van de band voert heel erg terug naar de jaren negentig – al dan niet toevallig de periode dat de band origineel werd opgericht dus. Dit is old school black metal geschoeid op de Scandinavische leest. Rauwe, ijselijke grunts die gaan over Viking-aangelegenheden en de Noorse mythologie, geruggensteund door snijdende riffs, beukende drums en een prominent aanwezige pompende bass. Kortom, black metal zoals wij het al altijd graag geserveerd kregen. Om alles in eigen beheer te doen en op te nemen in een huisstudio, klinkt dit bovendien wonderwel goed. De heren hebben er dan wel bijzonder lang hun tijd voor genomen om met deze eerste worp naar buiten te komen maar het dient gezegd dat het resultaat er mag wezen. Voor wie vertrouwd is met de nodige porties black metal is er weinig nieuws onder de zon maar dit is gewoonweg steengoede old school black metal. Met name afsluiter ‘Forgotten Feelings From Runes’ is onze persoonlijke favoriet. Het nummer opent langzaam met een quasi spoken word, ondersteund door een zware maar heerlijk trage baslijn om dan alle registers open te trekken en alles als een pletwals tegen de vlakte te meppen. We mogen hopen dat Svalinn’s Rift na twintig jaar rijpen in het vagevuur, eindelijk de poorten naar de hel definitief heeft open gegooid en ons om de zoveel tijd weet te verblijden met een nieuwe streep duistere muziek. Voer voor elke black metal fan.

K.H. (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Damp With Sleet 2. Ice Waves And The Primordial Giant 3. Daybreak Is Here, Today We Go To Battle 4. Forgotten Feelings From Runes