Slægt: Goddess

Het Deense Slægt werd in 2011 boven het doopvont gehouden als black metal band. Intussen is de sound wat meer richting traditional heavy metal gegaan, al blijft de basis en zeker het vocale aspect duidelijk zijn roots hebben in black metal. Het legde de band alvast geen windeieren want elk van de drie vorige albums van de band – ‘Ildsvanger’ (2015), ‘Domus Mysterium’ (2017) en ‘The Wheel’ (2018) – werd goed ontvangen door pers en fans. Dat zal met het zes tracks tellende nieuwe werkstuk, ‘Goddess’, ongetwijfeld niet anders zijn. De heren – Asrok (vocals, gitaar), Olle Bergholz (bass, backing vocals), Adam Ccsquele (drums) en Anders M. Jørgensen (gitaar) – openen mysterieus vooraleer de duisternis om zich heen grijpt en de band eigenlijk krachtig uit de startblokken schiet. Toch klinkt ‘Deceived By An Amethyst’ ook melodieus en daar zit het aanstekelijke tempo voor veel tussen maar heel zeker ook het melodieus gitaarwerk en al zeker de melodieuze gitaarsolo. Het goed opgebouwde en gearrangeerde nummer blijkt bijna een blauwdruk te zijn voor wat nog komen moet. De heren blijven ook met tempo en ritmeveranderingen spelen en zorgen er zo voor dat de aandacht nooit de kans heeft om te verlappen. Vijf nummers overschrijden vlotjes de kaap van de vijf minuten grens – het titelnummer slaagt er zelfs in om meer dan het dubbele daarvan te halen – zodat enkel ‘Stabat Bloody Stabat’ op dat vlak een uitzondering is, want de grens van twee minuten wordt niet gehaald met dit puur instrumentaal stukje. Je kan het als een intermezzo beschouwen of als intro tot afsluiter en titelnummer ‘Goddess’, maar eerlijk gezegd haalt het, naar onze smaak dan toch, de flow uit het album en zullen wij het bij latere luisterbeurten al zeker skippen. Daarmee geven we wel duidelijk aan dat het album op zich ons wel bevalt end at liefhebbers van traditional heavy metal die baadt in een bad van black metal hier een hele tijd zoet mee zullen gehouden worden. Een mooie aanvulling dus op het oeuvre van Slægt.

Luc Ghyselen (80)

Century Media

Tracklist: 1. Deceived By An Amethyst 2. Kiss From A Knife 3. Hunt Again 4. Fealty, Thunder Whip 5. Stabat Bloody Stabat 6. Goddess