Evil Invaders, 2 april 2022.

Evil Invaders, Cyclone, Schizophrenia: Trix, Antwerpen.

Het Belgische Evil Invaders werd in 2007 opgestart in het Limburgse Leopoldsburg. Stelselmatig bouwde deze band aan zijn muzikale carrière die al voor veel hoogtepunten zorgde. Ook wij, van MUSIKA, zagen het gezelschap groeien. Na twee knappe full-albums en evenveel knappe ep’s presenteerde het viertal – Joe (gitaar, vocals), Max (gitaar), Joeri (bass) en Senne Jacobs (drums) – ons vol trots het derde full-album een een heel goed gevulde Trix. Om dat feestje extra luister en kracht bij te zetten werden nog twee bands aan de line-up toegevoegd.

Schizophrenia, opgestart in de buurt van Antwerpen in 2016, mag het feestje op gang trekken. Het viertal – Romeo Promos Promopoulos (gitaar), Ricky Mandozzi (vocals, bass), Lorenzo Vissol (drums) en Marty VK (gitaar) – heeft er een flinke lap op. Veertig minuten lang raast dit kwartet door hun oeuvre met natuurlijk veel aandacht voor nummers uit het knappe full-album – ‘Recollections Of The Insane’ dat eerder dit jaar op de markt kwam. ‘Souls Of Retibution’, ‘Sea Of Sorrow’, ‘Divine Immolation’, ‘Onwards To Fire’ en ‘Cranial Disintegration’ kwamen aan bod van het album. – Het viertal zorgt voor een heel energieke en gedreven set death metal / thrash metal en beukt er brutaal en agressief op los zoals de fans ook ondervinden tijdens hun versie van Morbid Angel’s ‘Maze Of Torment’. Het geheel wordt strak en zeer krachtig gebracht zodat de veertig minuten die Schizophrenia krijgt enorm snel voorbij vliegen. Het publiek – de grote zaal van Trix zit goed vol, zonder dat je moet duwen om een plaatsje te bemachtigen – weet het allemaal enorm te smaken.

Cyclone ontstond in 1981 en hielp thrash metal mee op de kaart zetten in België. De heren zorgden voor een aantal demo’s en een split met Iron Grey, Explorer en Lightning Fire. Maar ze zullen waarschijnlijk het meest trots geweest zijn op de twee full-albums: ‘Brutal Destruction’ (1986) en ‘Inferior To None’ (1990). In 1993 viel het doek over Cyclone. Tot het in 2019 opnieuw begint te kriebelen bij vocalist Guido Gevels en Stefan Daamen (gitaar). Met toevoeging van Vincent Heyman (bass), Matthias Debaets (drums) en Kevin Verleysen (gitaar) vind d eband zijn tweede adem. Het vijftal zorgt voor een mooie bloemlezing aan nummers uit de twee “oudere” full-albums, maar zorgen wel voor bakken agressie, gedrevenheid en energiek vuurwerk die zijn doel zeker niet mist: de volle zaal in Trix in vuur en vlam zetten. Het zorgt er in ieder geval voor dat iedereen echt goed opgewarmd is voor de hoofdschotel van deze avond: Evil Invaders.

Evil Invaders is ondertussen groot geworden, heel groot. Dat zie je niet enkel aan de aankleding van het podium met o.a. hun eigen microfoonstandaards. Maar ook de belichting, de rookmachines en het gebruik van pyro’s staan volledig op punt. Voeg daar dan vier energieke, gedreven en enthousiaste personen op het podium die ervoor zorgen dat je ogen te kort komt om het allemaal precies in je op te nemen, en je komt al heel ver. Maar het belangrijkste bij een muziekconcert ontbreekt dan: goede muziek. En laat dit nu net de absolute sterkte zijn van Evil Invaders. Album na album heeft de band ons weten te overtuigen en met het nieuwe, derde full-album, ‘Shattering Reflection’ zet de band een nieuwe stap vooruit. Aan kracht, agressie en brutaliteit ontbreekt het allerminst. Maar ook de knappe opbouw, de aan een enorm tempo gebrachte nummers, de flitsende en vingervlugge gitaarsolo’s, de krachtige ietwat ruige stem van Joe, de energieke drumpatronen, de stuwende basslijnen, … alles lijkt perfect op elkaar afgestemd. Het zorgt er in ieder geval voor dat wij Evil Invaders vanaf beschouwen als een enorm goed geoliede machine die mag wedijveren met de absolute toppers in het (sub)genre. In ieder geval zorgde het viertal ervoor dat wij een geweldige avond hebben beleefd – en we waren overduidelijk niet alleen als we de lachende gezichten om ons heen bekeken –.

Drie Belgische band op een avond in een meer dan goed gevulde Trix, drie bands die het beste van zichzelf hebben gegeven, drie bands die niets anders hebben gedaan dan mensen gelukkig naar huis te hebben gestuurd: meer moet dit echt niet zijn op een zaterdagavond. Schizophrenia klopt op de poort van de grote doorbraak, Cyclone bewijst dat er nog steeds rekening moet gehouden worden met de band en Evil Invaders is uitgegroeid tot absolute topklasse in het (sub)genre. Wat een geslaagd feest om dit derde full-album voor te stellen!

Met dank aan Mike de Coene.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.