Sama’ Rock Festival op 4 en 5 juni 2022.

Het Sama’ Rock Festival is een festival waar pagan en folk metal centraal staan. Het festival vind plaats op de historische site van Samara, een archeologisch park in La Chaussée-Tirancourt in Frankrijk, niet zo ver van Amiens. Twee dagen lang kunnen fans daar genieten van de prachtige locatie maar ook van zeven schitterende band in deze subgenres.

Op zaterdag 4 juni komen vier bands aan bod. Apocalypse Orchestra mag openen en is een band uit Zweden die sinds 2013 actief is. Het gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van een mix van medieval folk en doom metal. De band zorgde in 2017 voor een eerste full-album met ‘The End Is Nigh’ dat door het label Despotz Records op de markt werd gebracht.

Nytt Land werd in het Siberische Kalachinsk in 2013 opgestart en zorgt voor een heel intense en beklijvende mix van Nordic folk, ambient en pagan music. Anatoly Pakhalenko en Natalya Pakhalenko zorgden ondertussen voor zes full-albums als we het goed hebben en daarvan is ‘Ritual’ uit 2021 het meest recente van. Maar hoe goed elk album ook is, het is vooral tijdens live concerten dat het tweetal ons compleet in vervoering weet te brengen.

Týr is dan weer afkomstig uit de Faeroër-eilanden alwaar de band in 1998 werd opgestart. Het gezelschap haalt zijn naam naar de gelijknamige oud Noorse God en staat muzikaal voor een mix van progressive folk metal en Viking metal. De band zorgde reeds voor acht full-albums waarvan ‘Hel’ uit 2019 het meest recente is. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. – Eerder dit jaar was er ook nog het live opgenomen ‘A Night at The Nordic House’.

Afsluiter op die eerste is dag is het Finse Korpiklaani. Dit gezelschap werd in 2003 opgestart al kent de band onder verschillende andere namen ook een voorgeschiedenis die terug gaat tot 1993. De heren drukken zich muzikaal uit aan de hand van folk metal waar bier en feesten centraal in staan. En dat zorgt ervoor dat live concerten van deze band zowat keer op keer gigantische opzwepende feestjes zijn. De band is al goed voor elf full-albums en daarvan is ‘Jylhä’ uit 2021 het meest recente. – Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”. –

Op dag twee, zondag 5 juni, staan nog drie bands geprogrammeerd. Het Duitse Corus Corvax mag dag twee openen;. Dit gezelschap is actief sinds 1989 en kiest voor neo medieval music om zich te laten gelden. Hun knappe concerten zorgen er keer op keer voor dat we worden weggeblazen. Het gezelschap heeft reeds een enorme discografie opgebouwd en daarvan is ‘Die Maske Des Roten Todes’ uit 2021 het meeste full-album van.

Skáld is een Frans ensemble dat zijn inspiratie haalt bij de aloude skalds die verhalen vertelden over Vikings en hun goden. Dat het gezelschap zich dan ook nog bediend van aloude instrumenten zorgt ervoor dat we deze band in het vakje Nordic (epic) folk of neo folk kunnen plaatsen. De band zorgde reeds voor twee full-albums en daarvan is ‘Vikings Memories’ (2020) het meest recente.

Myrkur is een Deens project / band rond Amalie Bruun die zich eerst liet gelden aan de hand van black metal, maar die zich tegenwoordig beter thuis voelt in folk rock en neo folk. Getuige daarvan is het meest recente full-album ‘Folkesange’ uit 2020. En dat album zal dan ook ongetwijfeld vooral in de spotlight staan tijdens dit concert. Wij kijken er alvast naar uit.

Liefhebbers van medieval / pagan / folk metal / rock zullen met deze zeven bands in de wolken zijn, daar elk van die bands voor fantastische live momenten kunnen zorgen. Het zijn in ieder geval zeven schitterende redenen om massaal af te zakken naar deze editie van Sama’ Rock Festival. Meer info vind je op de facebookpagina van dit evenement (https://www.facebook.com/samarockfestival/) of via https://www.samara.fr/samarock-festival