Allegaeon: Damnum

Het Amerikaanse Allegaeon is reeds actief sinds 2008, maar kent ook een voorgeschiedenis als Allegiance die terug gaat tot 2006. Wij focussen ons echter op de naam Allegaeon, een band uit Denver / Fort Collins, Colorado. Als we de line-up bekijken zien we enkel nog gitarist Greg Burgess van de originele line-up. Gitarist Michael Stancel is er reeds sinds 2013, vocalist Riley McShane sinds 2015. Bassist Brandon Michael is er in 2017 bijgekomen en met drummer Jeff Saltzamn zien we de jongste aanwinst want hij is er pas sinds 2021 bij gekomen. Toch hebben al die wijzigingen in de line-up de muzikale koers van Allegaeon niet echt gewijzigd. Nog steeds zorgt de band voor heel technische death metal met heel veel melodie. Dit is op ‘Damnum’, het zesde full-album niet anders. Het vijftal zorgt voor twaalf tracks die je één vol uur in de ban houden dankzij de schitterende afwisselingen tussen brutale death metal, uiterst melodieuze stukken en fragmenten waar het technische kunnen van de heren de boventoon voeren. Al deze ingrediënten weten de heren dan ook nog te laten samensmelten tot zinderende gehelen waar het ene moment de melodic kaart wordt getrokken om een seconde later over te gaan tot brutaal en agressief puur death metal geweld om drie seconden later uiterst technisch uit te pakken om dan weer wat later terug uiterst melodieus te gaan klinken. Zo zou je dus kunnen stellen dat Allegaeon wat van de hak op de tak springt, maar steeds opnieuw weten de heren er een prachtig samengesteld geheel van te maken. Als je dan ook nog weet dat vocalist Riley heel clean en melodieus kan klinken, om het volgende ogenblik ruw en uiterst agressief of brutaal uit de hoek kan komen, weet je dat de band heel wat variatie te bieden heeft. Wij hebben alvast intens genoten van dit beklijvend werkstuk dat ons stil deed worden bij de soms prachtige gitaar technische hoogstandjes en melodielijnen, maar ons evengoed stevig, hard en grondig door elkaar schudde tijdens de brutale en agressieve stukken. Wie zich als metalhead niet vast pint op een of ander (sub)genre, zal met ‘Damnum’ van Allegaeon meerdere uurtjes zoet zijn, want, net als wij, zal je bij elke nieuwe luisterbeurt nog “nieuwe” accenten gaan ontdekken.

Luc Ghyselen (92)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Bastards Of The Earth 2. Of Beasts And Worms 3. Into Embers 4. To Carry My Grief Through Torpor And Silence 5. Vermin 6. Called Home 7. Blight 8. The Dopamine Void, Pt. I 9. The Dopamine Void, Pt. II 10. Saturnine 11. In Mourning 12. Only Loss