Aevum: Glitch

Het Italiaanse Aevum werd in 2007 opgestart en staat, als je er de grote ‘Encyclopaedia Metallum’ op naslaat, geboekstaafd als symphonic metal band. In een promo tekst die we konden inkijken, staat verder o.a. vermeld “… for fans of Therion, Tristania, Within Temptation, Amaranthe, Nightwish, Lacuna Coil, …”. Dat trok ons over de streep om ‘Glitch’, het vierde full-album van het gezelschap – Lucille (vocals), Emanuel (gitaar), Lord (gitaar), Paul (bass, backing vocals), Ian (samples), Richard (synthesizer, vocals) en TheNola (drums) – een kans te geven. Al tijdens het eerste nummer, ‘Lullaby’ worden we enorm verrast: is dit symphonic metal? Wij horen een versmelting van pakken elektronica met wat symfonische elementen en een gothic vibe. Naar het “metal” gedeelte zoeken we nog steeds. Maar goed, een verrassende – minder goede start naar onze smaak – start betekent nog niet dat we de rest van het album geen kans mogen geven. Maar ook met ‘Black Swan Theory’ krijgen we van hetzelfde laken een pak. Wat volgt is nog meer van hetzelfde. Vooral de pakken elektronica vergallen het voor ons compleet. Zelfs na een aantal luisterbeurten, om toch maar iets écht positiefs op papier te kunnen zetten, overtuigt ‘Glitch’ ons langs geen kanten. We zijn ook op zoek gegaan naar de eventuele invloeden van de eerder opgesomde bands, maar ook daar vinden we niet direct raakvlakken. ‘Glitch’ telt vijftien nummers met hun versie van Lady Gaga’s ‘Poker Face’ als afsluiter. En indien je het origineel kent van dat nummer en je voegt daar wat symfonische (metal???) klanken aan toe en je overgiet het met wat gothic en heel veel extra elektronica km je bij de sound van Aevum terecht. Nu wij dit allemaal weten, zal Aevum met heel veel beter moeten uitpakken willen ze bij ons nog een kans(je) maken.

Luc Ghyselen (40)

DarkTunes Music Group

Tracklist: 1. Lullaby 2. Black Swan Theory 3. Desire 4. What’s In A Name 5. Holy Alix 6. The Traitor 7. 7 8. Glitch 9. La Signora Dei Libri 10. Lucretia 11. #Jump 12. Wings Over The Ocean 13. Austerlitz 14. I Wish I Had More Time 15. Poker Face