Therion: Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas (re-issue)

Hammerheart Records brengt ook het derde full-album van Therion, deze ‘Symphony Masses: Ho Drakon Ho Masses’ opnieuw op de markt. Zoals algemeen geweten is, denken we toch, ontstond Therion in 1988 als een death metal ensemble. Maar het gezelschap kleurde steeds verder buiten de afgebakende lijntjes van death metal om uiteindelijk onder de term symphonic metal te vallen in 1996 middels ‘Theli’. ‘Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas’ was er origineel in 1993 en laat elf tracks op je los, samen goed voor een kleine achtendertig minuten death metal vertier. Toch hoor je hier al duidelijk dat Therion geen puur death metal gezelschap is / was. De talrijke wendingen in tempo en ritme zijn daar een voorbeeld van, maar ook de vocale lijnen zijn niet puur death metal gericht, al komen die nog steeds dicht in de buurt. Verder hoor je ook dat de keyboards soms een heel aardig stukje van de spotlights opeisen, terwijl er ook al wat koorzang opduikt. Check bijvoorbeeld ‘Symphoni Drakonis Inferni’ maar eens en beweer na het beluisteren van dit stuk dat dit pure death metal is. Of check het Oosterse sfeertje tijdens ‘The Ritual Dance Of The Yezidis’. Verder haalde de band voor dit album een pak inspiratie bij occulte rites en onderwerpen zodat je misschien eerder van een occult dark metal kan spreken met death metal invloeden. Naast Bandleider Christofer Johnsson (vocals, gitaar, keyboards) bestond de line-up van Therion toen verder uit Magnus Berthelson (gitaar), Andreas Wallan Wahl (bass) en Piotr Wawrzeniuk (drums). Wie het originele album om een af andere reden niet in de platenkast heeft staan, kan dus nu zijn schade inhalen. Voor liefhebbers die hun vinyl exemplaar grijs hebben gedraaid en opnieuw een vinyl exemplaar willen, zal het nog wachten worden tot in augustus.

Luc Ghyselen (80)

Hammerheart Records

Tracklist: 1. Baal Reginon 2. Dark Princess Naamah 3. A Black Rose 4. Symphoni Drakonis Inferni 5. Dawn Of Perishness 6. The Eye Of The Eclipse 7. The Ritual Dance Of The Yezidis 8. Powerdance 9. Procreation Of Eternity 10. Ho Dracon Ho Megas Act 1 – The Dragon Throne 11. Ho Dracon Ho Megas Act 2 – Fire and Ecstacy