Crystal Viper: The Last Axeman (ep)

Het Poolse heavy metal ensemble Crystal Viper werd in 2003 opgestart en heeft slechts een constante factor in de line-up: vocaliste Marta Gabriel. Crystal Viper staat al die jaren bekend als een band die traditional heavy metal en power metal brengt. Het debuutalbum, ‘The Curse Of Crystal Viper’ gooide meteen hoge ogen en sindsdien zorgt het gezelschap op tijd en stond voor nieuw werk dat daar nauw bij aansluit. Op het nieuwste werkstuk deze ‘The Last Axeman’, die ze als ep aankondigen, vind je acht tracks. Titelnummer en opener was ook al het titelnummer van een compilatie die het gezelschap in 2008 aanbood, maar hier opnieuw werd opgenomen met de huidige line-up van de band. Het zet meteen de toon voor het complete album. Melodie en kracht gaan mooi samen in een heel mooi uitgebalanceerd en gearrangeerd nummer dat liefhebbers van traditional heavy metal weten te waarderen. ‘In The Haunted Chapel’ doet daar in niets voor onder. Iets steviger, iets energieker is dan hun coverversie van ‘Ulitsa Roz’, een nummer van het Russische Aria. Nog een mooie coverversie krijgen we dan met Diamond Head’s ‘It’s Electric’, een nummer dat je origineel terug vindt op het debuutalbum van de Britse band ‘Lightning To The Nations’ uit 1980. De vier overige tracks – ‘The Cult’, ‘Asenath Waite’, ‘Whispers From Beyond’ en ‘Flaring Madness’ – zijn tracks die je origineel vindt op het album ‘The Cult’ dat vorig jaar pas in de winkelrekken kwam. De nummers werden live in de studio opgenomen en laten een band horen die zich gedreven en energiek door de nummers wentelt. Kracht en melodie worden samen gebundeld tot een goed geheel waar de stem van Marta en het knappe gitaarspel met de meeste aandacht gaan lopen. Vernieuwend is het geluid van Crystal Viper niet, maar toch zet het gezelschap steeds zijn beste voor. Het is ons dan ook een raadsel waarom de band niet uitgroeit tot een van toppers in het traditional heavy metal (sub)genre. Met ‘The Last Axeman’ bewijst Crystal Viper andermaal hun kunnen.

Luc Ghyselen (85)

Listenable Records

Tracklist: 1. The Last Axeman 2. In the Haunted Chapel 3. Ulitsa Roz 4. It’s Electric 5. The Cult 6. Asenath Waite 7. Whispers from Beyond 8. Flaring Madness