Various Artists: Crash! Bang! Wallop!

Crash! Bang! Wallop! is een mooi tijdsdocument geworden. Het is een compilatie geworden van tracks van allemaal bands uit de lage landen (Nederland of België dus) uit de periode 1979-1984, toen hard rock, classic rock en heavy metal nog samen spanden onder de noemer harde muziek. Subgenres bestonden nog niet echt zodat je hier zowel traditional hard rock, classic rock, speed metal, heavy metal, garage rock en zelfs wat blues rock te horen krijgt. De compilatie is verkrijgbaar als dubbel-elpee, dubbel-elpee boxset (met een boek waarin de geschiedenis van hard rock / metal uit de periode in de lage landen wat dichter wordt belicht met o.a. het verhaal van Aardschok, het Belgische Heavy sound Festival, …) en als dubbel-cd. Op die laatste versie krijg je drieëntwintig nummers te horen, terwijl de vinyl versies “slechts” eenentwintig nummers tellen. Naast “gevestigde waarden” krijg je ook nummers te horen van bands die, naar onze bescheiden mening, net iets onder de radar bleven. Voor de liefhebbers die de periode effectief meemaakten is dit een “trip down memory lane” geworden, voor de jongere fanaten is dit misschien een eerste kennismaking met Picture, Bodine, Killer, Ostrogoth en dergelijke. Twee nummer sop deze compilatie werden nooit eerder uitgebracht: ‘Don’t Touch It’ (van Mover, de allereerste band van Arjen Lucassen, en ‘Nightriders’ van het Belgische Victim). Voor ondergetekende is het een leuk “weerzien” met een pak bands uit een lang vervlogen tijd. Zodanig zelfs dat ik op zoek ben gegaan naar een aantal full-albums in mijn collectie van die bands. Andere bands deden minder belletjes rinkelen, maar geen van de hier gehoorde tracks is een minderwaardig nummer geworden zodat ik deze verzamelaar maar al te graag aanraad aan elke liefhebber van het genre die zich graag eens verdiept in de hard rock / classic rock / heavy metal uit de periode 1979-1984.

Luc Ghyselen (85)

Excelsior

Tracklist: cd1: 1. Picture – Lady Lightning 2. Black Widow – Heaven Is Yours, Hell Is Mine 3. Killer – Ready For Hell 4. Warhead – Attack And Kill 5. Bodine – Shooting Dice 6. Steelover – Need The Heat 7. Acid – Bottoms Up 8. Lions Pride – The Nighthunter 9. Gilgamesj – Oppression 10. Jack Pisters / Avalon – Arabesque 11. Mover – Don’t Touch It // cd2: 1. Crossfire – Demon Of Evil 2. S To S – I’m A Killer 3. Vopo’s – In The Book 4. Ostrogoth – Lords Of Thunder 5. The Rogers – Metal King 6. Victim – Nightriders 7. Teaser – What You Need Is Love 8. Danger – Woman 9. Vault – Suicide 10. Hammerhawk – High Score 11. Tormentor – No They Ain’t Gonna Catch Me 12. Thunderfire – The Beast On The Run