Jam Art: Jam Art

Jam Art is een nieuwe progmetal band uit Perth, AustraliĆ«. Ondanks het feit dat er heel wat goede prog bands uit dit land komen is Jam Art toch een ietwat vreemde eend in de bijt. Verwacht geen grote inbreng van keyboards, melodieuze prog, schitterende cleane zang: niets van dit alles is te horen op ‘Jam Art’, hun debuutalbum. Hun sound wordt eerder gekenmerkt door stevige riffs, die erg aanstekelijk zijn, een wat metaalachtige, ietwat zeurderige zang (die wonderwel past bij de sound) en bij momenten stevige agressieve uithalen. We horen ook veel dubbele drums, toch eerder uitzonderlijk in dit genre en dit vind ik ook geen meerwaarde voor hun sound, waardoor de hardere stukken heel wat minder goed zijn dan de rest van hun muziek. De band probeert prog af te wisselen met het hardere werk en de tempowisselingen zijn echt wel heel goed. De nummers zijn prima gecomponeerd en de uitwerking ervan getuigt van veel muzikaal talent. Daardoor doet de band ergens toch wat aan Opeth denken, vooral dan in de rustiger stukken en de overgangen naar het zwaardere werk maar zoals reeds gezegd, het heviger werk stelt teleur wegens teveel hetzelfde tempo en teveel dubbele drums. Daardoor zit ik ietwat op mijn honger. Jam Art is alleszins een veelbelovende band die een mooie toekomst voor zich heeft maar hun muziek nog wat moet bijschaven. Betere nummers zijn alvast ‘Wanted Dead’ en ‘Cuxt’, waar de progressieve elementen mooi gecombineerd worden met wat steviger werk. Idem voor ‘War King Cross’. Ook is dit een kort album geworden, met veel korte nummers. Afwachten hoe deze band verder evolueert.

Bart Verlinde (70)

Independent Release

Tracklist: 1. Wanted Dead 2. Cuxt 3. War King Cross 4. Public Killing 5. Disgrace 6. Djinn 7. Canvas Black 8. Banckull