Children Of The Sün: Roots

Het Zweedse Children Of The Sün is een band die duidelijk geïnspireerd is door o.a. Janis Joplin, Rival Sons en de “free lovin’ spirit’ die zijn hoogtepunt kende tijdens het legendarische Woodstock Festival in 1969. Indien je dus valt voor knap opgebouwde nummers in een mix van pop en rock overgoten met wat psychedelica zit je goed bij Children Of The Sün. Na het succes in een Zweedse muziek competitie, ‘LiveKarusellen’, zorgde de band in 1998 voor een titelloze ep. Die kwam onder de aandacht van The Sign Records en in 2019 zag het debuutalbum, ‘Flowers’ het levenslicht. Het nummer ‘Her Game’ uit dat album werd door een nationale krant, Atfonbladet, verkozen tot beste rocksong in 2019. Met ‘Roots’ zet het gezelschap zijn muzikale reis verder. Nog steeds zijn de eerder invloeden hier van tel. Vernieuwend kan je de sound van dit zestal dan ook niet noemen. Maar als de songs goed worden opgebouwd en je krijgt knappe stemmen te horen, maakt dit al heel veel, om niet te zeggen alles goed. Dertien nummers lang, al zitten er met ‘Willow Tree’ en het afsluitende ‘Epilogue’ een paar heel korte stukjes tussen die ons het minst kunnen overtuigen, weet het zestal ons te boeien. Drums (Johan Lööf) en bass (Ida Wahl) zorgen voor een heel knappe basis. Daarop mogen gitaar (Jacob Hellenrud) en keyboards (Wilma Ås) zich naar hartenlust uitleven met mooie ornamenten en accenten, knappe riffs, melodieuze gitaarsolo’s. Maar de grootste aandacht trekken de vocalen. Lead vocaliste (Josefina Berglund Ekholm) beschikt over een breed gamma en kan dus zowel zacht als stevig uit de hoek komen. Soms lijkt haar stem wat op het rauwe van Janis Joplin, maar eigenlijk klinkt de dame vooral als zichzelf dankzij haar kristal heldere stem. En dan wordt ze soms ook nog eens extra ondersteund of zelfs aangevuurd door de backing vocalen van Wilma Ås en Otillia Berglund Ekholm. Kortom op gebid van vocalen worden we hier enorm verwend en net dat zorgt ervoor dat de sound van Children Of The Sün toch een compleet eigen gezicht verkrijgt. Met elf geslaagde nummers op dertien, kunnen we dan ook niet anders dan stellen dat ‘Roots’ van Children Of The Sün is op zijn zachtst gezegd weet te overtuigen. Liefhebbers van het (sub)genre hebben er alvast een schijf bij waar ze enorm veel plezier zullen aan beleven.

Luc Ghyselen (95)

The Sign Records

Tracklist: 1. Reflection 2. Leaves 3. Blood Boils Hot 4. Gaslighting 5. Eden 6. Willow Tree 7. Roots 8. Man In The Moon 9. The Soul 10. In Silva 11. Thunder 12. Reaching For Sun 13. Epilogue