Khazad-dûm: Hymns From The Deep

Het Britse Khazad-dûm haalt, hoe raad je het toch, zijn inspiratie bij J.R.R. Tolkien en dan meer bepaald bij de dwergen van de Durin clan die je vooral leert kennen middels het boek en / of de verfilming van ‘De Hobbit’ maar ook tijdens ‘In de ban van de ring’ komt Moria, het rijk van de dwergen ruimschoots aan bod. Sinds 2014 is de band – Daniel Scrivener (all instrumenten, clean vocals) en Matthew Surry (lead vocals) – actief. Met de demo ‘Stones Of Sorrow’ uit 2015 dat slechts één track telt, het lang uitgesponnen titelnummer dat bijna dertien minuten behapt, krijgen we een eerste blik op hun visie op een mix van funeral doom en death metal. Een eerste full-album, deze ‘Hymns From The Deep’, werd in 2020 door I Hate Records op de markt gebracht. Het album telt vijf tracks waaronder het eerder uitgebrachte ‘Stones Of Sorrow’ en zorgt voor net geen drieënvijftig minuten loom en dreigend geweld in een muzikale mix van (vooral) funeral doom, death metal, black metal en ambient. Op tekstueel vlak werd gekozen voor het epische heldendicht van Myrrdin Evans dat, uiteraard, gebaseerd is op het stuk ‘The bridge of Khazad-dûm’. Wij vinden het allemaal niet slecht bedoeld, maar denken dat er veel meer inzet met deze gegevens. Kortom, we blijven eigenlijk een beetje op onze honger zitten, al gaan we niet ontkennen dat er geen fragmenten langs komen die ons best wel raken. Toch zijn die in de minderheid om ons echt overtuigend over de streep te trekken. Zodoende moeten we toegeven dat de vinyl versie van het album dat nu daar Avantgarde Music op de markt wordt gebracht er ook niet voor zorgt dat we meteen rechtop veren of als een gesmeerde bliksem naar de platenboer rennen.

Luc Ghyselen (65)

Avantgarde Music AV 443

Tracklist: 1. Stones Of Sorrow 2. The Forsaken Palace 3. Mountainous Structures 4. Monstrous Flesh 5. Transmute