Degreed: Are You Ready

Zopas kon ik nog het nieuwe project City Of Lights bespreken, waar de heren van Degreed ook aan meewerken. Naast drummer Daniel Johansson en keyboardspeler Mikael Blanc, doken ook de broertjes zanger / bassist Robin en drummer Mats Eriksson op. Het verschil met dit album is dat het idee en de nummers van hun zelf komen. Mijn eerste live-kennismaking met Degreed was enkele jaren geleden op het Melodic Rock Fest in Malmö, waar de heren een negental nummers brachten van hun eerder uitgebrachte albums. Intussen hebben ze in 2019 ‘Lost Generation’ uitgebracht en nu ligt het zesde studioalbum, getiteld ‘Are You Ready’ in de rekken. Intussen maakt ook ondergetekende deel uit van de sterke fanbase die hun moderne melodieuze hard rock weet te appreciëren. Ondanks het feit dat ze intussen één van de vele melodieuze rockbands uit Zweden zijn, maken ze nog elke keer indruk met hun nummers, die beste uit H.E.A.T, Europe en Treat weten te combineren. Hun geheim wapen is kwaliteit en dat loont ook hier. Het gezelschap steekt van wal met ‘Into The Fire’, dat meteen die kwaliteit laat horen. Catchy, melodieus en van een ferme portie ballen voorzien. Het nummer heeft alles wat je in dit genre verwacht, inclusief dat ruigere en snedige kantje. Robin’s krachtige stem is één van de drijvende krachten achter de band, die je gedreven bezig ziet in de vurige clip die eind vorig jaar uitkwam: https://www.youtube.com/watch?v=zgTYkYjmHqU&ab_channel=FrontiersMusicsrl. Een pak commerciëler is ‘Higher’, dat een gans ander geluid laat horen maar och boy, this is it! Denk je op een festival waar de ganse menigte uit zijn dak meezingt en het is laat zeker sporen na. Ook ‘Turn Back’ en ‘Desire’ kennen dat bombastische gevoel. Mispak je niet aan die blitse verpakking want ‘Feed The Lie’ schiet alles aan flarden. Het wel erg stevig snarenwerk zorgt voor een onmiskenbare rock punch maar vergeet de melodie niet. Ook de duizelingwekkende uppercut die je van ‘Burning’ moet verwerken, laat je bedeesd achter. Is ‘Radio’ een rocknummer? Mja, ergens wel, maar het is meer. Het is zo’n klassiek Degreed nummer waar door zijn knap arrangement eigenlijk geen stijl kunt op plakken, maar je simpelweg laat knikkebollen en genieten van de eerste tot de laatste noot. ‘Are You Ready’? Wel ik alvast wel, want het groovy titelnummer nodigt je uit voor een stevig feestje. Het vingervlug fretwerk krijg je er gratis bij. De combinatie van stevig en melodieus zit opnieuw knap ingebakken in ‘Lost In Paradise’ en ‘We Will Win’, waar het gezelschap opnieuw hun kwaliteiten onmiskenbaar ten derde geven. De clip van ‘Falling Down’ kwam begin dit jaar uit: https://www.youtube.com/watch?v=gH8HUaJrcWE&t=1s&ab_channel=FrontiersMusicsrl. Het lijkt zo’n wolf in schapenvacht, want na een rustige intro schieten ze alles aan flarden in het wel erg ruige refrein. De nummers zitten mooi van stijl verdeeld en telkens krijg je wel iets nieuws te horen, dat telkens die onderhoudende klasse kent. ’Are You Ready’ overtrof ruimschoots mijn verwachtingen en bij elk nummer krijg je het gevoel om de volumeknop nog iets verder open te draaien. Het zit allemaal iets strakker en harder, maar het blijft allemaal plakken tussen de oortjes. Laat maar komen die handel, benieuwd of ik hen ook dit jaar kan strikken voor een live beleving want dat zijn de heren meer dan waard!

Rocking Klingon (90)

Frontiers Records FRCD 1190

Tracklist: 1. Into The Fire 2. Higher 3. Feed The Lie 4. Radio 5. Are You Ready 6. Burning 7. Falling Down 8. Lost In Paradise 9. Turn Back 10. We Will Win 11. Desire