Mecca: 20 Years

Het leven van de dertienjarige Joe Vana veranderde drastisch na zijn ontmoeting met Jim Peterik (Survivor). Joe leerde alles in verband met muziek en ontdekte uiteindelijk zo’n vijftien jaar later dat ook hij over een fantastische stem beschikte. Zodoende werd hij zowat de speciale “in the house” vocalist voor Jim bij het uitwerken van demo nummers. Joe en Jim creëerden ook een band: Project Voyager. Deze band groeide in 1999 uit tot de vorming van Mecca, een nieuwe melodic rock / AOR band die in 2002 voor een titelloos debuutalbum zorgde. Het duurde tot in 2011 vooraleer Mecca met ‘Undeniable’ voor een opvolger zorgde. Nog eens vijf jaar was het wachten op het derde werkstuk onder de naam Mecca. ‘III’ zag immers pas in 2016 het levenslicht. Toch zorgde elk van die albums voor een aantal stevige schokken in het AOR / melodic rock landschap. Nu worden deze drie full-albums, aangevuld met wat bonus tracks, opnieuw uitgebracht in een set van drie cd’s door Frontiers Records. Liefhebbers van het genre die nog niets van Mecca op de planken hebben liggen doen er dus goed aan om deze ’20 Years’ aan de collectie toe te voegen. Fans van de band die een of twee van de originele albums missen, hebben ook al geen keuze om dit pakketje aan de verzameling toe te voegen. Mecca zorgt immers voor heel mooi opgebouwde nummers waar prachtig gitaarwerk en fantastische stemmen met de meeste aandacht gaan lopen. Niet dat Mecca de vrij platgetreden paden van het (sub)genre verlaat, maar elke noot, elke zanglijn, elke gitaar aanslag, elke drumslag, … vormt een nagenoeg perfecte symbiose voor het (sub)genre. Liefhebbers die de band absoluut niet kennen, mogen zich aan een sound verwachten die ergens een gulden middenweg vormt tussen Toto en Asia. Melodieus rockend zoals het hoort, bijwijlen een poppy inslag (Toto), maar ook de klasse en de iets meer naar progressive rock neigende geluiden van Asia, zijn hier schering en inslag. Heel knap van Frontiers Records dat ze ons deze drie full-albums in een knap geheel kunnen aanbieden.

Luc Ghyselen (85)

Frontiers Records FRCD 1196

Tracklist: cd1 (‘Mecca’): 1. Velocitized 2. Without You 3. Can’t Stop Love 4. Silence Of The Heart 5. You Still Shock Me 6. Mecca 7. Wishing Well 8. Close That Gap 9. Blinded By Emotion 10. Falling Down 11. Miss-Chevious (Bonus Track) / cd2 (‘Undeniable’): 1. Perfect World 2. Closing Time 3. Ten Lifetimes 4. Life’s Too Short 5. I Know 6. Did It For Love 7. From The Start 8. Deceptive Cadence 9. W2W 10. Undeniable 11. As I Walk Alone 12. How Many Times (Bonus Track) / cd3 (‘III’): 1. Take My Hand 2. Unknown 3. Alone 4. Gone 5. Cry 6. A Kiss On The Wind 7. Let It Go 8. Believe 9. Alone (re-imagined version) bonus track 10. Unknown (re-imagined version) bonus track 11. I Know (Demo) bonus track